Ljubljanainfo
Ned, 20.11.2022 13:58
Armando Bonivento in Christiana Sands blizu Ljutomera vzgajata eno najbolj posebnih pasem psov na svetu - jakutske lajke. Pri delu jima pomaga Manja Slavinec.

V Slamnjaku blizu Ljutomera sta si pred petimi leti, ko sta se preselila iz Italije, svoj dom ustvarila Armando Bonivento in Christiana Sands, danes svetovno priznana vzreditelja starodavnih jakutskih lajk

V tem mirnem okolju sta začela z vzrejo jakutskih lajk in ustvarila posestvo Amore Love Sandys Kennel, danes dom srčnim, puhastim kužkom, ki človeka osvojijo z nežno modrimi očmi.

»Ko te enkrat s temi očmi pogledajo«

Njuna prva jakutska lajka je bila modrooka Arsuri, od takrat simpatičnim kužkom te pasme več nista zmogla povedati ne.

Pri vsakodnevnih opravilih jima pomaga domačinka Manja Slavinec, ki je ob njunem prihodu za to pasmo slišala prvič.

»Ko te enkrat s temi očmi pogledajo, ne vem, jaz sem se zaljubila,« nam je dejala ob našem obisku na posestvu.

Jakutske lajke

Jakutske lajke so izjemno redka pasma ruskih psov, ki je nekoč že skorajda izumrla. Ta pasma izvira iz severovzhodne Rusije, predela, znanega po ekstremno nizkih temperaturah. 

Prebivalci v regiji so pasmo razvili ne le kot impresivnega vlečnega psa, ampak tudi kot del družine. In prav ta srčnost odlikuje te puhaste kužke, ki očarajo že na prvi pogled.

Rabijo človeško bližino in niso radi dolgo sami

Manja jih obišče vsako jutro in kužke najprej spusti na jutranji tek. Nato uredi bokse, sledijo sprehodi in čez dan se nabere za celih šest ali sedem ur dela. 

Sploh, ker te dni skrbijo še za četico navihanih mladičkov v četrtem mesecu starosti.

»To so psi z zelo, zelo veliko ljubezni in človek, njihov lastnik, jim je na prvem mestu. Rabijo povezavo, da se nekdo ukvarja z njimi. Da so lahko ves čas poleg,« njihovo naravo opiše Manja.

Na posestvu je trenutno skupno 17 psov, od tudi trije drugih pasem - jakutskim lajkam družbo delajo še puhasta akita, corgi in mali angleški hrt. Jakutske lajke se pač neverjetno dobro razumejo z drugimi pasmami psov.

Vse bolj se uveljavljajo kot terapevtski psi

Jakutske lajke so bile vzrejene za vleko sani, ampak so tako odlični v odnosu z ljudmi, da se vse bolj uveljavljajo tudi kot terapevtski psi

Armando in Christiana mladičke prodajata po vsem svetu, vse več zanimanja je tudi v Sloveniji.

»Za rodovniško jakutsko lajko je potrebno odšteti tam okoli 1500, odvisno tudi kakšne so želje bodočega lastnika. Recimo, če so zaželjeni genski testi, se to prišteje,« nam pojasni Manja.

Cristiana in Armando sta z vzrejo jakutskih lajk začela, ko te pasme še ni poznal skorajda nihče. 

Armando pravim, da je žena videla fotografijo enega izmed teh psov in je vedela, da je to, kar želi početi. Danes pravita, da imata vse kužke enako rada.

Zavetje sta na stara leta našla v objemu jakutskih lajk in če česa na tem posestvu ne manjka, je to kosmate ljubezni.

Starejše novice