zalastritof
Pon, 20.12.2021 14:04
Poslanci v državnem zboru danes razpravljajo o interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa. Medtem so na Trgu republike razpeli veliko platno ...

Na velikem platnu, ki so ga danes, ko poslanci v državnem zboru razpravljajo o interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, razpeli na Trgu republike, so upodobljeni policisti. 

Podobe spominjajo na prizore s protestov, ki so se sprevrgli v izgrede. 

V okviru interpelacije predlagatelji Hojsu med drugim očitajo, da je policija uporabila prekomerna pooblastila in prisilna sredstva, ne da bi prišlo do hujših kršitev javnega reda in miru.

Žaljiva retorika in povečevanje represije?

Predlagatelji interpelacije so danes notranjemu ministru med drugim očitali sporno kadrovanje v policiji, politizacijo policije, odgovornost odgovornost za povečevanje represije v državi, pa tudi nesprejemljivo in žaljivo retoriko, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Sporni se jim zdijo predvsem protesti, ki so 5. oktobra ušli izpod nadzora. V LMŠ Hojsu očitajo, da je tedaj nezakonito omejil človekove pravice.

V Levici so prepričani, da Hojs ne nosi samo objektivne odgovornosti za policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, ampak da je tudi subjektivno vplival na takšno policijsko taktiko, še piše Slovenska tiskovna agencija.

Od kod se je vzelo ogromno platno?

Platno, ki se je danes znašlo na Trgu republike, je del projekta Paviljon demokracije, del katerega je tudi Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU. 

V okviru projekta se ukvarjajo s povezavo med umetnostjo in civilnodružbenimi gibanji od osemdesetih let 20. stoletja pa do danes. 

Pristojni so nekaj pred 14. uro že pričeli z odstranjevanjem velikega platna izpred državnega zbora.

Starejše novice