Foto: Branka Keser
Ljubljanainfo
Čet, 15.12.2022 16:00
Obiskali smo prvo naravoslovno razstavo v zgodovini Cankarjevega doma, ki bo na ogled eno leto.

Razstavo so v Cankarjevem domu pripravili skupaj s Prirodoslovnim muzejem Slovenije, njen namen pa je popeljati obiskovalca skozi evolucijo Zemlje od njenega nastanka ter opozoriti na posledice podnebnih sprememb in propadanja biotske raznovrstnosti, za katere je odgovoren prav človek - čeprav bi se, če bi zgodovino Zemlje razdelili na štiriindvajset ur, pojavil šele v zadnjih sedmih sekundah.

Na razstavi, ki je zasnovana interaktivno, zato je zanimiva tudi za najmlajše, je predstavljenih šest življenjskih okolij – gore, gozdovi, reke, stoječe celinske vode (jezera, močvirja in barja), travniki ter kras in kraško podzemlje, v osrednjem delu pa je prikazano, kako človeštvo spreminja svet.

Spremembe so v povezavi z našim planetom konstanta: spreminja se že od svojega nastanka, prav tako se z evolucijo že milijarde let spreminja tudi življenje: rojstva in smrti, letni časi, dan in noč, plima in oseka.

Spreminjajo se tudi življenjska okolja, vendar je človek v zadnjem času premočno posegel v naravo in posledice njegovega prekomernega izkoriščanja naravnih virov ter onesnaževanja so povzročile globalne podnebne spremembe.

Tudi izumiranje vrst je danes hitrejše kot kadarkoli v zgodovini življenja.

Kot pravijo organizatorji, razstava ponuja priložnost za spoznavanje, raziskovanje in občudovanje skrivnosti narave ter razmislek in iskanje odgovorov na različna vprašanja.

Najtežje med njimi je morda vprašanje, ali bo človeštvo zmoglo toliko modrosti, da zaustavi uničevanje narave in zagotovi trajnostni razvoj tudi generacijam zanamcev - in kako lahko k temu prispeva prav vsak od nas?

Razstava bo odprta vsak dan od 10. do 20. ure, ob četrtkih do 21. ure. Pa še zanimivost: vodenja po razstavi se lahko udeležite tudi na silvestrski večer, 31. decembra, med 21. in 22. uro, tik pred večernimi zabavami. Ogled bo pospremil tudi kozarec penine.

Starejše novice