Ustvarjeno dne
Sre, 1.3.2023 20:00
Seksizem, kot ga vidijo mladi. Odprla se je razstava Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

Včeraj se je v ljubljanski Mestni hiši odprla razstava dijakinj in dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo s pomenljivim naslovom Kaj je imela oblečeno?

Razstava je plod ustvarjanja dijakinj in dijakov tretjega letnika umetniške gimnazije likovne smeri.

Razstava bo spremljala mednarodno konferenco

Kot lahko preberemo na spletni strani Mestne občine Ljubljana, je občina Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo povabila k sodelovanju, saj bo razstava spremljala prihajajočo mednarodno konferenco, ki bo potekala marca letos v ljubljanski Mestni hiši v organizaciji Mesta Ljubljana in Mesta Dunaj v okviru mreže evropskih mest Femcities.

Konferenca z naslovom »Seksizem: izziv pri doseganju enakosti spolov« bo osvetlila (so)delovanja žensk v politiki, sovražni govor proti ženskam, stereotipno predstavljanje žensk v medijih ter seksizma nasploh, so še zapisali na Mestni občini Ljubljana.

Tema razstave je seksizem v mnogih oblikah

Razstava sama obiskovalke in obiskovalce nagovori skozi več različnih medijev slikarstva, fotografije, zvočne instalacije, plakata in še mnogih drugih. Nastajala je pod mentorstvom Damijana Kracine, Luke Jančiča, Nike Oblak, Anje Tintor in Andreje Kos.

»Kljub temeljnim vrednotam, ki prevevajo našo družbo in narekujejo enakovredno obravnavanje spolov, se s seksizmom še vedno srečujemo na različnih področjih, kot so politika, trg dela in mediji« so ustvarjalke in ustvarjalci zapisali ob razstavi.

Tudi iz razstavljenih del samih, ki tematizirajo zelo raznolika družbena vprašanja seksizma in s seksizmom povezane probleme sodobnega sveta, je razvidno, da so se avtorice in avtorji del poglobili v raziskovanje vseh aspektov seksizma v družbi.

Razstavljena dela tako obravnavajo tako intimno partnersko nasilje kot tudi družbene stereotipe na trgu dela, pa tudi tiranijo lepotnih standardov in zatiranje žensk v umetniškem svetu ter pa odsotnost ženskih avtoric iz umetniškega kanona.

Razstava obsega dvaindvajset del in bo na ogled do 28. marca 2023.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice