Patricija Fašalek
Sre, 25.5.2022 12:58
Pred gradbiščem, kjer je bila nekoč avtonomna tovarna Rog, zdaj pa je v gradnji Center Rog, so se zbrali člani skupine Avtonomna Tovarna Rog in pozvali k javnemu bojkotu.

»Avtonomne tovarne Rog ni več. Uničena je bila v zgodnjih urah 19. januarja 2021, ko so v prostore vdrli zamaskirani 'varnostniki' in odvlekli prebivalce na ulice. Brez izvršbenika ali pravne podlage,« so bile uvodne besede govorcev skupine Avtonomna Tovarna Rog pred gradbiščem, kjer je še dobro leto nazaj stal znan alternativni prostor za umetnike. 

Po njihovih besedah je vdoru sledilo takojšnje uničevanje stavb, opreme, dokumentacije, knjig in umetnin. Policija je s pendreki in solzivcem odganjala od vhoda Rogovce, ki so želeli rešiti svoje stvari in domače živali: »V naslednjih dneh so mestne oblasti izvedle propagandno akcijo, v kateri so vztrajno ponavljale očitno laž, da je bila tovarna prazna.«

Zahtevajo poravnavo krivic in odprto razpravo

Mestnim oblastem očitajo tudi, da poskušajo s propagandno kampanijo, v katere vabijo kolektive in predstavnike civilne družbe k ustvarjanju novega Centra Rog, prikazati javnosti kontinuiteto naprednih rogovskih idej, kot da se vmes ne bi nič zgodilo:

»Kot da ne bi bili Rogovci še vedno na cesti. Kot da je brutalna evikcija izpuhtela v zrak in je mesto zločina spet prostor napredka, demokracije in participacije.«

Njihovi zahtevi, preden lahko v prostorih nekdanje Avtonomne tovarne Rog znova zaživijo dejavnosti, sta: Soočenje s preteklostjo in poravnava krivic, kjer se določi primerna kompenzacija Rogovcem, ki so bili nasilno in ilegalno razlaščeni, in soočenje s prihodnostjo in demokratično planiranje novih prostorov, kar pomeni odprto razstavo o prihodnosti Roga, v kateri lahko sodelujejo vsi.

Soočenje vizij in argumentov na neodvisni platformi

Po njihovem mnenju Center Rog ne rešuje bistvenega problema: pereče problematike vse manjše dostopnosti produkcijskih prostorov v mestu, ki jih je prej brez razpisnih pogojev zagotavljala tovarna Rog:

»Poligon je na osmini kvadrature stalni prostor na letni bazi zagotovil 250 različnim ljudem, kar v praksi pomeni desetkrat več od novega Centra Rog.«

»Vztrajamo, da je potrebno javno soočanje vizij in argumentov na neodvisni platformi,« so dejali in dodali, da do zaključka zgoraj omenjenih dveh procesov vztrajajo pri edinem sredstvu, ki jim ostaja na voljo: javni bojkot Centra Rog in vseh dejavnosti, povezanih z njim.

Peticijo, ki bo kmalu zakrožila med ljudmi, so podpisali:

Avtonomna Tovarna Rog, Avtonomni Kulturni Center Metelkova Mesto, Mladinska Aktivistična Organizacija, Mlad izza Podnebno Pravičnost, Ljubljana Odprto Mesto, Sindikat Radia Študent, Univerzitetna redakcija radia Študent, Aktiv delavk in delavcev v kulturi, ŽPZ Kombinat, Poligon kreativni center, Študentsko društvo Kult.co, Akademski kolegij študentom, Študentsko društvo Socioklub,

Protestival, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, za pedagoški inštitut, prof. dr. Igor Ž. Žagar, v.d. direktorja, Študentsko društvo Iskra, Lista demokratičnega študentstva, Rdeče Zore, Hupa Brajdič, Kvadratni Meter, Center za družbeno raziskovanje, za Društvo Areal Janko Belin, Katedra za duševno zdravje v skupnosti Fakultete za socialno delo in Študentsko društvo Sociopatija.
 

Starejše novice