Nika Vajnhandl
Tor, 19.10.2021 16:31
Zakaj se je sredi Prešernovega trga znašel kavč? S to potezo so pri SD opozarjali na stanovanjsko problematiko.

Stranka SD in Mladi forum - mladinska politična organizacija Socialnih demokratov, so na Prešernov trg postavili kavč, da bi opozorili na stanovanjsko problematiko.

Stanovanjska problematika

Leta 1991 je Slovenija z zemljiškim zakonom prodala velik del najemnih stanovanj, po izredno nizkih cenah. Slovenija je tako ostala z minimalno bazo javnih stanovanj. Stanovanjski skladi so gradili nove bloke bolj za prodajo kot za najem.

Iz organizacije Mladi forum so na svojem Facebook profilu zapisali, da več državljanov, med njimi največ mladih in mladih družin, danes vse težje dostopa do stanovanj. To potrjujejo tudi javne evidence ter čakalni seznami občin in stanovanjskih skladov. Zato imamo danes rekordne cene nepremičnin, ki si jih mladi ne morejo privoščiti.

Zapisali so tudi, da gredo cene stanovanj v nebo, kar naj bi bilo najbolj vidno v večjih mestih, kjer je primanjkljaj stanovanj največji. Ker ni ponudbe, rastejo tudi cene starih in dotrajanih stanovanj, ki pa jih kupci ne kupujejo za lastne potrebe, ampak kot naložbo. Ta stanovanja se oddajajo po visokih najemninah, ki kljub subvencijam presegajo primerno obremenitev dohodka gospodinjstva, hkrati pa so ta najemna razmerja negotova.

»Stanovanjska problematika vpliva na demografsko politiko, duševno zdravje in druge dejavnike, ki neznansko vplivajo na posameznika,« pove Petra Doles, predsednica Mladega foruma.

Dnevna soba na Prešernovem trgu

Predsednica Mladega foruma za Ljubljanainfo razlaga, da so v centru Ljubljane postavili dnevno sobo, da opozorijo na problematiko tega, da zaradi visokih cen stanovanj, veliko ljudi nima kje živeti:

»Pa smo rekli, da če bomo že živeli zunaj in na mrzlem, bomo pa imeli vsaj lep razgled. Izbrali pa smo Prešernov trg tudi, da se navadimo na mraz, glede na nove cene energentov

Sredi Prešernovega trga jim je z akcijo pomagal tudi poslanec Marko Koprivc, ki je vlagatelj novega zakona o izgradnji 10.000 novih najemnih stanovanj. Drug teden se bo o tem zakonu v državnem zboru tudi glasovalo.

»Cilj je, da bi za stanovanje v Ljubljani, veliko 65 kvadratnih metrov, bila najemnina 350 evrov na mesec. Sicer nismo precej optimistični, da bo ta zakon pod to vlado sprejet,« za Ljubljanainfo pove Koprivc.

Starejše novice