Vodja novega fitnesa Eduard Žalar (foto: Aleja).
Ljubljanainfo
Čet, 26.1.2023 12:38
Se pogosto včlanite v fitnes, a obupate po nekaj vadbah? V Ljubljani se je danes odprl nov butični fitnes center, ki med drugim cilja prav na tovrstno populacijo.

Fitnes center Sported se nahaja v nakupovalnem središču Aleja v ljubljanski Šiški, razteza pa se na 600 kvadratnih metrih.

Njegov lastnik Eduard Žalar, sicer najhitrejši slovenski kolesar in uspešen slovenski Les Mills trener, ga je poimenoval 'doživljajski fitnes'.

»V čem je finta, v čem je ta naš fitnes tako drugačen? Predvsem gre za to, da veliko ljudi fitnes naprave, denimo tekaške steze, vidi kot mučilne naprave, kot nehuman stroj, kjer počnejo nekaj, kar je samo sebi namen, tega pa si ne želimo,« je povedal na novinarski konferenci ob odprtju fitnesa.

To je razlog, da veliko ljudi, motiviranih z novoletnimi zaobljubami, januarja kupi karto za fitnes, a po nekaj obiskih se ne prikažejo več. Vendarle smo namreč narejeni tako, da se nagonsku izognemo 'trpljenju'.

Zato se je Eduard Žalar vprašal: kaj bi lahko naredili drugače? Obiskovalcem fitnesa si je želel zagotoviti, da nahranijo tudi ostale čute. Kolesarjenje na mestu denimo povzdignemo na višji nivo, če kolesarimo skozi digitalno ustvarjene svetove. 

Nastal je prvi slovenski doživetveni fitnes butik. Ob obisku boste lahko izbirali med tremi vadbenimi koncepti: sported cycling, studio za vodene vadbe in atletik koncept na trenažerjih.

V prostoru za kolesarjenje (sported cycling) je štirideset spinning koles, to je tako največji prostor za kolesarjenje na enem mestu v Sloveniji. Vsa kolesa gledajo v 30 kvadratnih metrov velik zaslon, kjer se odvijajo virtualne vožnje.

Kot je dejal Žalar, je znanstveno dokazano, da je percepcija intenzivnosti boljša, če možgane med kolesarjenjem zaposlimo z dražljaji. Na voljo bodo štirje tipi treningov na kolesih.

V studiu za vodene vadbe, ki omogoča vadbo 50 ljudem hkrati, bo mogoče trenirati, tudi ko na urniku ne bo vadbe v živo, saj bodo imeli obiskovalci v tem času možnost udeležbe na virtualnih treningih. Program vadb je pester, od boksarskega kondicijskega treninga, športnih treningov visoke intenzivnosti in tekaških treningov do joge in pilatesa.

V tretjem prostoru pa bodo lahko izkusili koncept treninga na trenažerjih, ki bo voden s strani inštruktorja. V tem prostoru lahko trenira 32 ljudi, skupno jih torej fitnes butik sprejme okoli 120.

Pa cena?

Kot je povedal Žalar, si lahko posameznik oblikuje mesečno ceno glede na to, kar mu najbolj ustreza. Nekdo, ki ve, da treningov ne more obiskovati na konsistentni ravni, bi pa vseeno rad ohranjal kondicijo, si lahko omisli pakete obiskov. Lahko zakupi pet, deset, 15 ali 50 obiskov in jih porabi, ko utegne.

Nekomu, ki ima privilegij, da se lahko zaveže k rednemu obiskovanju treningov, denimo večkrat na teden ali celo vsak dan, pa fitnes butik ponuja neke vrste naročnino, ki se mesečno obnavlja in je odvisna od števila obiskov in izbire vadbenih konceptov.

»Cena mesečne karte, ki vključuje en obisk na teden, je seveda bistveno nižja od neomejene karte za nekoga, ki bi želel trenirati vsak dan,« je povedal Žalar. »Možnosti izbire pa so praktično neomejene in res vsak lahko najde tisto, kar mu odgovarja.«

V povprečju pa obisk enega treninga stane okoli devet evrov.

Prostor kul športnih zgodb

Žalarja smo ob zaključku vprašali še, kako bi v obisk novega fitnesa prepričal Ljubljančane, ki imajo za športne aktivnosti že sicer kar nekaj izbire. V prestolnici je zgoščenost fitnes centrov in ostalih športnih aktivnosti namreč največja.

»Drugače je to, da želimo tu dat na prvo mesto neko doživetje treninga, ki ga ljudje drugje enostavno niso imeli možnosti izkusiti, niti ga ne pričakujejo.

Ukvarjanje s fitnesom v Sloveniji večini povprečno predstavlja to, da prideš v nek prostor, kjer so trenažerji, in se tam pač vadi. Mi pa želimo iti še korak dlje in želimo zagotovit doživetje na nekem višjem nivoju.

Pomembno nam je na primer, kako je prostor videti, kakšna je ambientalna razsvetljava med treningom, kakšna je kakovost zvoka med treningom, zvrst treningov, ki jih ponujamo. Želimo biti izjemno trendovski in ponuditi ljudem treninge, ki so drugačni, kot so bili deset let nazaj, ker se potrebe družbe spreminjajo.

In če želimo danes vse to zagotoviti, mora biti končni produkt nekega fitnes butika prostor, kjer se ponujajo kul trening zgodbe, na način, da lahko vsak posameznik, ki se jih udeleži, stopi v nek svet in se zlije s tem treningom, da niti ne ugotovi, da je naredil dober trening. Reče si predvsem - kako dobro sem se imel

Posebnost doživetvenega fitnes studia je tudi delovni čas: z vadbo bo mogoče začeti že ob šestih zjutraj, treningi pa bodo poleg tega prilagojeni za zaposlene, ki bi trenirali v času malice - trajali bodo pol ure.

Ta petek in soboto lahko preizkusite promocijske treninge: v petek ob 17.30 je vadba Conquer, ob 18.30 pa Ceremony. V soboto ob 18. uri lahko obiščete Bodybalance, The trip na kolesih pa ob 18.30.

 

Starejše novice