Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 24.4.2021 07:56
V Sloveniji so v prejšnjih dneh odprli Smash room, torej sobo, kjer lahko uničujete stvari. Gre za neke vrste terapijo, ki jo v tujini uporabljajo že več let. Ne pa gre zgolj za sproščanje jeze, ampak tudi za zabavo.

Ste že kdaj slišali za uničevalno terapijo, ko s pomočjo razbijanja stvari sprostite svojo jezo? No, eno takšnih smo prejšnji petek dobili v Mariboru. Tadej Himelrajh je s partnerico že dalj časa razvijal idejo o tem.

»Potem sva stopila še do psihologov in odkrili smo, da gre pravzaprav za destruktivno terapijo in ta je načeloma stoodstotno učinkovita. V nekaterih državah jo uporabljajo že vrsto let, v Aziji je recimo prisotna že štirideset let,« pravi Tadej Himelrajh, mož, ki stoji za uničevalno terapijo v Mariboru.

Sodelavke bodo razbijale kopalnico

Sam pravi, da se razbijanja stvari pri njih ne lotevajo samo tisti, ki imajo težave z jezo, ampak je namenjeno tudi zabavi in sproščanju. Tako si je na primer te dni skupina sodelavk zaželela teambuilding prav v njihovih prostorih.

»Imamo več sob in lahko poskrbimo tudi za želje strank. Tako si je skupina sodelavk zažela, da bi razbile kopalnico. Zdaj bomo uredili in delamo na tem, da priskrbimo eno kopalnico, ki se jo razstavi in potem one pridejo uživati,« pripoveduje.

Če potrebujejo pomoč, jih napotijo na pravi naslov

V primerih, ko bi v pogovoru s stranko ugotovili, da ima resne težave, jih napotijo na naslov, kjer jim lahko pomagajo.

»V kolikor pride tako daleč, da v pogovoru s strankami ugotovimo, da bi potrebovali še dodatno pomoč, jih napotimo na pravi naslov. Poskušamo jim pomagati, nekateri doma nimajo nikogar, na koga bi se lahko naslonili,« dodaja.

Razbijanja se pri njih lahko lotite na več načinov, in sicer s kladivom, macolo, pendrekom, bejzbolsko palico, golf palico, hokejsko palico in v kratkem tudi s teniškim loparjem.

Terapija traja približno dvajset minut

Preden se podate v prostore za uničevanje pa si morate nadeti vso potrebno zaščitno opremo, torej zaščitno obleko, čelado, očala in rokavice. Nato pa sledi terapija, ki okvirno traja od petnajst do dvajset minut. Med prvimi strankami je bila v preteklih dneh tudi starejša gospa.

»Ko je začela mlatiti po tiskalniku, je vrgla stran kij in je začela skakati po njem. Tako, da ga je tudi prijela, vrgla v steno. Se je znašla,« pravi.

Po besedah Himelrajha uničevalna terapcija sprošča vse tisto v možganih in v telesu, kar se v ljudeh nabira že od otroštva. Spet drugi se uničevalne terapije lotijo zgolj za zabavo.

Je pa v zadnjem letu dni vse presekala epidemija koronavirusa, ki je številne stiske še povečala. Vse več je tudi nasilja in potlačene jeze. Tudi zato je zagotovo bolje, da svojo jezo raje stresete nad tiskalnik kot kaj ali koga drugega.

Starejše novice