Vir: družbena omrežja
Ljubljanainfo
Ned, 27.8.2023 08:00
Gobarjenje je te dni v polnem razmahu.

Gobarska sezona je na vrhuncu sezone, na družbenih omrežjih pa dežujejo objave ponosnih gobarjev, ki razkazujejo svoje dobrote.

Preverili smo, katera območja so najbolj idealna za iskanje gozdnih dobrin. 

Vlaga idealni pogoj 

Marsikdo meni, da gobe rastejo le jeseni, vendar temu ni tako, najdemo jih lahko v vseh mesecih, vendar le redke vrste rastejo skozi vse leto.

Gobe za svojo rast potrebujejo veliko vlage, saj je v sestavi gobe na 100 gramov nad 80 gramov vode, v povprečju pa celo 90 gramov.

V sušnih obdobjih pa jih je najbolje iskati na severnih pobočjih kot na južnih ali na vrhu hriba.

Lisičke, jurčki in dežniki v razcvetu

Slovenske gozdove krasijo trenutno predvsem krasijo lisičke, borovi glivci, dežniki, črne trobente in vsem priljubljeni jurčki. 

Na gozdnih tleh pa se najdejo tudi nekatere bolj redke vrste, med njimi še posebej izstopa lovkasta mrežnica, neužitna goba, ki pa s svojim izgledom spominja na morsko zvezdo.

Dih jemajoča pa je tudi vijoličasta bledivka. Majhna živobarvna goba, ki raste v listnatih in iglastih gozdovih, spada med užitne gobe.

Uporabnico Facebook skupine Gobe in naravne dobrote je pogled na živo vijolično gobo spominjal na prizor ameriški znanstvenofantastični film: »Kot v Avatarju.«

Kam po gobe?

Res je, da obstaja rek, da pravi gobar, ne razkrije lokacij, kjer nabira gobe, kljub temu pa so se na družbenih omrežjih v skupinah namenjenim gobarjenju pojavila nekatera imena krajev, kjer se vam lahko nasmehne sreča. 

Če se boste odpravili na Pohorje, boste v gozdu lahko nabrali predvsem lisičke, te pa so v razmahu tudi na Koroškem in na Pokljuki. Tam boste poleg lisičk našli tudi kar nekaj jurčkov.

Slednje boste lahko zasledili tudi na sprehodu po Goričkem, gorički gozdovi so v tem času tudi polni dežnikov. 

Starejše novice