Golobi z obročki.
Ljubljanainfo
Sob, 1.10.2022 08:06
Mlado podjetje sodeluje na raznih izobraževanjih v tujini, kjer črpa znanje in nove ideje za nadaljni razvoj.

Avirings je mlado pomursko 'start up' podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem sledilnikov za golobe, razvijajo pa tudi obročke in ostale naprave za spremljaje višine leta in beleženje časa.

Gašper Tompa, ki je skupaj z Damirjem Škrabanom ustanovitelj podjetja, se s tekmovalnimi golobi ukvarja že od otroštva.

V zadnjih nekaj letih velik napredek v tej panogi

Osnova ideja ustanovitve podjetja za izdelovanje sledilnikov za golobe, je bila pomagati razumeti vedenje športih golobov med letenjem in vračanjem iz stotine kilometrov oddaljenih točk, nazaj v domači golobnjak.

»Razvoj na področju mikročipov je v zadnjem desetletju napredoval do te mere, da je mogoče tudi goloba opremiti z GPS čipom, pri čemer ga ta zaradi teže ne bo bistveno obremenjeval med letom. Tako smo leta 2019 začeli razvijati najlažji sledilni obroček za športne golobe,« razlaga soustanovitelj podjetja Tompa.

S tekmovalnimi golobi se Gašper Tompa ukvarja že od otroštva in dobro pozna to panogo. Razvoj tehnike, ki bi omogočala moderen pristop k temu starodavnemu konjičku, je zastal že nekaj desetletij.

Po drugi strani pa se prav zadnjih nekaj let opazi hiter napredek v tej panogi. Za najboljše golobe se odštevajo ekstremni zneski in tudi organizacija tekem je na svetovnem nivoju, saj so v igri milijonske nagrade.

Razvoj je zelo zahtevna faza v življenjskem ciklu podjetja

Razvoj visoko tehnoloških produktov ni poceni, podjetje pa na začetku ne ustvarja prihodkov oziroma dobička.

»To je ključna faza, ki je večina 'startupov' žal ne preživi. V našem podjetju se borimo. Potegovali smo se za sredstva, ki so v državi namenjena za startup podjetja in v večini primerov smo bili uspešni. Trudimo se po najboljših močeh,« razlaga o razvoju podjetja Tompa.

Sodelujejo tudi na raznih izobraževanjih širom sveta. Udeležili so se dvomesečnega startup pospeševalnika v Izraelu, ki pomaga zagonskim podjetjem na začetku poti. Skozi vse začetne faze sodelujejo s področnimi mentorji, pomaga pa jim tudi Pomurski tehnološki park.

Podjetje se spopada s pomanjkanjem delovne sile  

Zaenkrat še ne načrtujejo širitve v druge konce Slovenije, imajo pa v Pomurju težavo pri iskanju usposobljene delovne sile s področja računalništva.

»Trenutno imamo dva zaposlena za polni delovni čas, imamo pa tudi več zunanjih sodelavcev,« razlaga Tompa in dodaja: »Iščemo vsaj še dva programerja, ki bi ju takoj zaposlili.«

Njihovi produkti so višje dodane vrednosti in zagotovo bo inflacija vplivala tudi na ta segment. Sami za zdaj tega še ne opažajo, saj so še zmeraj osredotočeni na razvoj podjetja in se le počasi usmerjajo proti prodaji, ki naj bi zacvetela prihodnje leto.

In kaj vse poleg sledilnikov še izdelujejo?

Poleg sledilnikov so razvili še sisteme za elektronsko beleženje časa za športne golobe

»Razvijamo tudi obroček za visokoleteče golobe, ki bo v realnem času izmeril višino na kateri se nahaja golob. Imamo tudi SaaS program za upravljanje skupnih golobnjakov,« o inovacijah razlaga Tompa.

»S produktom želimo razumeti obnašanje golobov v naravi«

Strategija podjetja je, da se s prodajo v začetni fazi ukvarjajo sami. Na tak način bolje spoznajo kupce, od katerih nato lahko dobijo povratne informacije ter produkt poskušajo še izboljšati. Kupci so zaenkrat posamezniki, ki prihajajo iz celega sveta.

Obstajajo tudi tekmovanja, a se podjetje želi osredotočiti na druge stvari.

»Da, tekmovanja obstajajo, čeprav so ti sledilniki namenjeni predvsem individualnim uporabnikom, da odkrijejo skrivnosti letenja in vračanja ptic. Z našim produktom je lažje razumeti kako se golobi  odzovejo v naravi, kako obletijo ovire ali kako na njihov let vpliva veter in ostali vremenski pojavi,« razlaga lastnik in nadaljuje: »Nenazadnje je mogoče razbrati tudi kje so območja ptic ujed

Zbrani podatki predstavljajo dodano vrednost tudi v smislu tekmovanj, saj je mogoče na osnovi informacij iz sledilnikov postaviti tekmovalne plane, ki so čim bolj nevtralni do udeležencev in ne privilegirajo posamezne geografske lege golobnjakov.

Starejše novice