Foto: Nika Curk
zalastritof
Pet, 3.12.2021 15:57
Govorili smo s Klemnom Jančičem, 22-letnikom, ki je v torkovem požaru v Vižmarjah ostal brez slaščičarne. Prostori so se vneli, porušil se je strop, od prodajalne pa ni ostalo čisto nič.

»Zgodaj zjutraj sva z ženo dobila klic in se čudila, kdo naju kliče tako zgodaj. ‘Klemen, Plemljeva gori!’ je rekla. Jaz pa sem odvrnil: ‘Verjetno gori nekaj v skladišču, nekaj majhnega, bodo že pogasili.’ Nato pa sem pogledal fotografije …« zgodbo o torkovem požaru, ki se je v noči s ponedeljka na torek razplamtel v ljubljanskih Vižmarjah, začne 22-letni Klemen Jančič. 

V prostorih, ki so jih zajeli ognjeni zublji, je pred osmimi meseci odprl svoje podjetje, imenovano Klemen, slaščičarna in pekarna

Z ženo najprej eno uro nista vedela, kaj storiti. Nato sta se vseeno odločila, da gresta pogledat, kaj se dogaja na Plemljevi ulici

Večje, kot je podjetje, večje so izgube

»Zbrani smo bili vsi, ki smo imeli tam prostore. Samo gledaš in nič ne moreš,« 22-letnik za Ljubljanainfo opisuje trenutke nemoči. 

Ocenjuje, da je imelo na strani, kjer je stala njegova slaščičarna in pekarna, prostore kakšnih 20 podjetij.

»Tu so imela svoje prostore velika podjetja. Jaz bom izgubil veliko za svoje finančno stanje, ampak pri večjih podjetjih so takšne situacije še bolj strašljive. Saj veliko zaslužijo, a ko pride do česa takšnega, tudi veliko izgubijo,« izpostavlja. 

Požar so gasilci gasili več ur. O njem so bili obveščeni ob 4. uri zjutraj, požar pa se je razširil na širše območje, tako da so okoliške stanovalce še ves dan opozarjali, naj ostanejo doma in ne odpirajo oken.

Požar se je v notranjost objekta razširil s palet, naloženih ob objektu.

Podjetniki nemočno sedeli na kavi

»Šli smo na kavo v bližino. Vmes je bilo malo črnega humorja, narediti tako ali tako nismo mogli nič. Jaz sem razmišljal o tem, kako je možno, da je zagorela ravno ta stavba, v kateri sem jaz preživel teh ubogih osem mesecev …« pove Jančič. 

Doda, da so imeli iz bližnjega lokala razgled na grozljivo dogajanje.

»Jaz prostora nisem mogel niti pogledati, saj je bil ravno ta del zelo nevaren. Streha se je zrušila ravno v moj prostor v prvem nadstropju, nato so se vdrla še tla, obenem pa je zagorelo. Fotografije so mi pokazali gasilci, da sem se lahko vsaj tako poslovil od prostora,« izpostavlja. 
 

Škode za okoli 10.000 evrov

22-letnik je zaradi požara utrpel materialno škodo v višini 10.000 evrov.

»Za veliko podjetij to ni veliko, zame pač je. Gre za uničene strojčke, pečice in podobno,« pove.

Izpostavil je, da so gasilci opravili izjemno delo. Hvaležen pa je tudi za podporo ljudi, ki mu ne pomagajo zgolj s spodbudnimi besedami, ampak tudi z različnimi akcijami.

»Ljudje so res nekaj čudežnega,« ob tem poudari. 

Kaj pa prihodnost?

Takšna nepričakovana izguba je za mnoge nepredstavljiva.

»Vedno sem rad delal za ljudi. Ob sobotah sem imel zajtrke in najboljši občutek je, ko v soboto zjutraj razveseliš ljudi, ko jim ponudiš tople rogljičke. Kdo tega zjutraj ne bi bil vesel?«

A 22-letni slaščičar ne bo obupal. »Moja vizija za naprej je po tem nesrečnem dnevu malo ugasnila. Ampak ljudje so res neverjetni. Moj cilj je na novo odpreti, nekje, nekako,« sklene. 

Če želite prispevati finančno, lahko to naredite prek Župnijske Karitas Trnovo.

ŽUPNIJSKA KARITAS LJUBLJANA - TRNOVO 
TRR: SI56 0430 2000 2937 047, 
Namen: AKCIJA DAR POŽAR
koda: CHAR

Starejše novice