Selma Špendl
Sre, 23.11.2022 16:00
Idilično podobo Ljubljane naj bi predvsem v zadnjem času kvarila podobna naraščajočega števila brezdomcev.

V mestnem jedru se zadržuje čedalje več brezdomcev, nekateri se na ulicah celo drogirajo, beračijo ali celo urinirajo. Nekateri mimoidoči celo poročajo o dejanjih agresije in napadalnosti s stranih brezdomcev.

O večanju števila brezdomcev v prestolnici smo sicer poročali že včeraj, ko smo opozorili na pobudo enega izmed meščanov, ki je na servis Pobude meščanov naslovil jezno pobudo:

»Spravite brezdomce z ulic, ker se ne počutim varno. Zakaj jim ne date doma? Toliko kot se gradi stanovanj v Ljubljani, pa jim ne morete dati nekaj stanovanj po dostopni ceni? Zakaj mora stanovanje v Ljubljani stati pol milijona evrov? Stanovanje je življenjska potrebščina, ne luksuz ali naložbena 'commodity'.«

Mestna občina se sicer vsakokrat odzove z odgovorom, da omenjeno problematiko nadzira in se trudi z ukrepi za preprečevanje revščine, danes pa smo še uspeli dobiti odgovore na omenjeno problematiko še od ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Spoštovanje brezdomcev

Dejstvo je, da se s problemom brezdomstva ne soočamo samo v Sloveniji. Zaradi begunske krize v Evropi je v zadnjih dveh letih število brezdomnih drastično narasalo, tako po ostalih Evropskih državah kot tudi drugod po svetu.

Svetla izjema v sklopu omenjene problematika je samo Finska, kjer jim je uspelo število brezdomcev celo nekoliko znižati.

Na brezdomsko problematiko pri nas Janković odgovarja, da je Mestna občina Ljubljana že lansko leto dala brezdomcem prostore na Rimski ulici v Ljubljani.

Dodaja, da jim občina med drugim pomaga tudi z brezplačnimi kosili, ki jih vsakodnevno prejemajo na področju Poljanske ceste, tik pred Fabijanijevim mostom.

Vsem, ki brezdomce vidijo kot neko potencialno grožnjo ali celo kvarjenje mestne podobe, odgovarja:

»Tudi brezdomci so samo ljudje, ki jim je treba pomagati. Imajo prav vso pravico ,da na ulicah prosijo za pomoč vse tiste, ki so jim željni nameniti kakšen evro. Dokler niso agresivni, jih je potrebno spoštovati.«

V načrtu zaposlovanje brezdomcev

Janković še dodaja, da javni stanovanjski sklad trenutno razvija projekt gradnje novega zavetišča za brezdomce.

»Gre za naše zemljišče, ki je v brezplačni uporabi in kjer trenutno projektiramo novi ugrajeni park, ki bo v pritličju vseboval jedilnico, ki bo primerna dvesto ljudi. Pritličje bo tudi vsebovalo kuhinjo ter santiraije.

V prvem nadstropju se bodo nahajala skupna ležišča, ki bodo deljena na moške in ženske. Preostalih šest nadstropij pa bodo bivalni prostori namenjeni nujnim bivalnim enotam, jih jih bodo prejeli vsi tisti, ki napredujejo po rang lestvici,« nam zaupa Janković.

Nujne bivalne enote naj predstavljale prvi korak do neprofitnega stanovanja.

Na Mestni občini Ljubljana še sporočajo, da se bodo trudili z zaposlovanjem brezdomcev. Prizadevali si bodo prepričati vse, ki so kvalificirani za nujne bivalne enote, da se zaposlijo ter si s tem zagotovijo vir dohodka.

Janković še sporoča, da prav nikogar ne namerava preganjati.

»Vsi so ljudje, ki so se bodisi odločili za svoj način življenja, bodisi bili kruto potisnjeni v njega,« še pove ljubljanski župan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice