zalastritof
Tor, 5.7.2022 15:41
S predstavitvijo projekta sežigalnice odpadkov v Ljubljani bo Mestna občina Ljubljana jutri v Cukrarni naredila uvod v javno razpravo o tej tematiki. Kaj je pred tem povedal ljubljanski župan Zoran Janković? 

V Ljubljani deluje največji regijski center za ravnanje z odpadki RCERO, v katerem letno po predelavi ostaja več kot 100.000 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki se jih ne sme odlagati na deponije in jih ni mogoče ponovno snovno uporabiti.

»Večina tovrstnih komunalnih odpadkov se trenutno odvaža v tujino, kjer iz njih proizvajajo različne oblike energije. Ker imamo v Mestni občini Ljubljana poleg domačega goriva iz odpadkov tudi največje omrežje daljinskega ogrevanja, pospešeno pristopamo k projektu izgradnje objekta za energijsko izrabo nereciklabilnih gorljivih komunalnih odpadkov v Ljubljani,« so sporočili z ljubljanske mestne občine.

Zaradi pomembnosti načrtovanja in umeščanja tovrstnega objekta v Ljubljano, bodo aktivnosti za njegovo postavitev izvajali povsem transparentno, so izpostavili in dodali, da so na dogodek povabili vse ključne deležnike - civilno družbo, strokovnjake in odločevalce.

Kaj je osnovni namen sežigalnice?

»S projektom smo začeli že pred letom in pol, ko so bile s strani ministrstva, ne Janševe vlade, ampak prejšnje vlade, občine povabljene, da izrazimo interes. Na tistem sestanku nas je bilo šest: Ljubljana, Maribor, Celje, Kočevje, Jesenice in Ptuj. Na naslednjem sestanku sta Jesenice in Ptuj odpovedala, ostali smo štirje. Uredba je zdaj sprejeta,« je povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Izpostavil je: »Osnovni namen sežigalnice: zdravje, čisto okolje in nižje položnice.«

Nadaljeval je: »Glede na današnje cene vseh uvoznih surovin, glede na to, da recimo za izvoz smeti plačujemo približno 20 milijonov evrov. Vsako leto bo cena za uporabnike vročevoda nižja, tudi v taki krizi, kot je danes, za približno 20 odstotkov.«

»Prosili smo župana Dunaja, da pride predstaviti svoje izkušnje s sežigalnico. Idejo smo 'zelenim' predstavili že pred pol leta. Predlagali smo, da sestavijo svoj odbor, ki bo sodeloval z našimi strokovnjaki,« je dodal.

Gosta jutrišnjega dogodka, na katerem bo sodeloval tudi Janković, bosta župan in deželni glavar Dunaja Michael Ludwig ter drugi direktor podjetja Wien Energie Karl Gruber. Na Dunaju imajo tri sežigalnice, najstarejša je stara več kot 60 let, najmlajša okoli 15 let, je izpostavil Janković.

Napovedan tudi shod proti sežigalnici v Ljubljani

»Glede izpustov upoštevamo zakonodajo Evropske unije, ki bo v poštev prišla konec prihodnjega leta. Torej ne obstoječih zahtev, ampak nove, ki so še bolj zahtevne. Uredba je izdana, na podlagi uredbe se razpiše koncesija. Trije smo oddali željo za to: Ljubljana, Maribor in Celje,« je poudaril. 

Za jutri je napovedan tudi shod proti sežigalnici v Ljubljani, in sicer pol ure pred dogodkom Mestne občine Ljubljana.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice