Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Tor, 28.2.2023 14:30
Na gradbišču izgradnje kanala C0 ponovno več konfliktov.

Na gradbišču kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani je v soboto popoldne znova prišlo do konflikta v katerem je več lastnikov zemljišč trdilo, da gradnja na tamkajšnjem območju poteka brez gradbenega dovoljenja.

Ob tem so lastniki zemljišč poskušali podreti varovalno ograjo, kar je pripeljalo k fizičnemu obračunu z varnostniki.

Ljubljanski župan Zoran Jankovič je ob nastali situaciji izpostavil, da ima Mestna občina Ljubljana vsa potrebna gradbeno dovoljenja na območju, kjer je prišlo do omenjenega konflikta in bodo vse, ki bodo nezakonito ovirali projekt primorani obravnavati preko sodišča.

Lažne obtožbe?

Brane Grad, eden od več kot sto lastnikov in solastnikov travnikov, njiv in gozdov, ki so proti načrtovani gradnji povezovalnega kanala C0 na območju med Brodom do mostu čez Savo na Ježici naj bi po geodetski izmeri, ki jo je opravil v soboto ugotovil, da na 250 metrov dolgi trasi čez Kleče, Mestna občina Ljubljana za nekaj metrov trase nima potrebnega gradbenega dovoljenja.

Janković je tovrstne očitne danes ostro zanikal.

»To nikakor ne drži, na celotnem področju trase, ki gre čez Kleče - torej Roje in Ježico, so vsa gradbena dovoljenja pravnomočna,« je dejal.

Ob tem je dodal, da je že večkrat izpostavil, da Mestni občini Ljubljana manjka gradbeno dovoljeno le za zgolj 140 metrov pri konjenikih v Tomačevem. Na področju od Dunajske ceste do Zaloga, kot od obvoznice do Medvod pa naj ne bi imeli nobenih težav.

Voda bo še bolj čista

Jankovič ob tem izpostavlja, da je ministrstvo za okolje in prostor že zahtevalo od svoje gradbene inšpekcije poglobljeno gradbeno konrolo na območju med Rojami in Ježico, zaradi česar so lansko leto ustavilii gradbeni postopek, vendar pri sami kontroli niso ugotovili nobenih nepravilnosti.

»Drugega načina, kot da ščitim pravice Ljubljančanov, ne vidim. Če imaš pravnomočno gradbeno dovoljenje, ti nihče ne more ustaviti projekta,« pove Janković.

Mnogi so namreč še vedno mnenja, da izgradnja kanalizacijskega kanala predstavlja hudo in resno tveganje za ohranjanje virov pitne vode za Ljubljano in njeno okolico nakar Janković pojasnjuje, da bo voda ravno zaradi kanala »še bolj varovana, še bolj čista«.

Na neresnična dejstva, lažne informacije in nerazumevanja glede zaščitnih ukrepov, izbranih materialov in predvsem varnosti vodne oskrbe kanala je v zadnjih mesecih že nekajkrat opozoril javnost.

Pri izgradnji kanala so prav tako sprejeti številni dodatni varnostni ukrepi, ki preprečujejo morebitno uhajanje fekalij.

Dodatni varnostni ukrepi

  • Kanalizacijska cev je maksimalno napolnjena do 40 odstotkov, pa še to le v času praznenja zadrževalnega bazena na Brodu.
  • Kanalizacijske cevi niso pod takom, saj voda v njih teče gravitacisko, okvar v takih sistemih pa praktično ni.
  • Kanal bo po zagotovilih strokvanjkov vzdrzal tudi potres desete stopnje po evropski lestvici.
  • Ob sumu kakršnekoli poškodbe cevovoda se lahko dotok odpadne vode takoj ustavi.
  • Voda bi se v tem primeru začasno nabirala v zadrževalnem bazenu a Borodu.
  • Kanal C0 je transportni cevovod brez priključkov. Prav priključki so namreč kritična točka, kjer bi lahko prislo do kakšnega puščanja cevi iz centrifugiranega poliestra, skupaj s spoji pa je to najboljša tehnologija na svetu.
  • Cevi bodo tudi na dolžini 2,1 kilometra nad 1,5 kilometra širokim tokom podtalnice pole tega položene v betonski sarkofag, šest metrov pod zemljo in štiri metre nad podtalnico.
  • Notranji sloj, imenovan inliner preprečuje obrabo in omogoča hitrejše drsanje komunalne odpadne vode.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice