Ustvarjeno dne
Tor, 7.2.2023 16:00
Izgradnja povezovalnega kanala C0 v Mestni občini Ljubljana z nadgradnjo odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice še vedno povzroča nasprotovanja.

Mestni svetniki iz strank SDS, NSi, SLS, Pirati, Vesna – zelena stranka, Glas za otroke in družine ter samostojni svetnik Jožef Horvat so v ponedeljek sklicali izredno sejo mestnega sveta zaradi izgradnje povezovalnega kanala C0. 

Seja, ki jo je sklical del mestne opozicije, ni bila sklepčna, saj so se svetniki županove večine odločili, da se seje ne bodo udeležili.

Spomnimo: Župan Zoran Janković je že prejšnji teden napovedal, da bo svojim svetnikom z Liste Zorana Jankovića, svetnikom Gibanja Svoboda in SD predlagal, naj se seje ne udeležijo.

Opozicija v nasprotovanjih

Člani opozicije projektu nasprotujejo predvsem zato, ker so prepričani, da ta ogroža čisto pitno vodo. V ta namen so predlagali več možnih rešitev.

Nekatere izmed aktualnih rešitev so vključevale, da občina ustavi vsa gradbena dela na sedanji trasi kanala C0 in reorganizacijo gradnje kanala C0 ob Celovški cesti.

Ljubljanski župan je danes ponovno zavrnil vse očitke opozicijskih nasprotnikov kanala C0.

»Ne razumem te tematike, razen, da je politična. V tej sobi cirkusa, ki se dogaja v državnem zboru, ne bo,« je dejal Janković.

Ob tem je še dodal, da je mestna opozicija s podobnimi sklepi, kot jih je letos vložilo 12 opozicijskih svetnikov na ponedeljkovi seji, poskušala že leta 2019, in da bo občina kljub temu gradnjo kanala C0 nadaljevala s polno paro.

Zgodovinski pregled umeščanja kanala C0 v prostor

Jankovič je danes strnil zgodovino projekta in vse navzoče ponovno opomnil, da trasa določena leta 1991, v času, ko je bil predsednik skupščine iz vrst Demosa, direktor Voke pa dolgoletni svetnik NSi. 

Dodal je, da poleg tega ne gre prezreti, da je v petek, 22. novembra 2019 na zahtevo skupine SDS s prvopodpisanim Danijelom Krivcem o tem razpravljal tudi Državni zbor.

Skupina poslancev naj bi takrat v svoji zahtevi za skic seje Državnega zbora trdila, da se projekt po mnenju nevladne organizacije Alpa Adria Green realizira na osnovi neprimernega prostorskega akta, da se posega v lastniške pravice lastnikov tamkajšnjih zemljišč, da je gradbeno dovoljenje nepopolno ter da krajani opažajo puščanje sistema, posedanje terena in gradnjo neposredno na prod, brez utrditev.

Okoljevarstvena soglasja niso bila potrebna

Pogled nekoliko dlje v zgodovino še pokaže, da so stranke opozicije temo kanala C0 odpirale že v času predvolilne kampanje pred lokalnimi volitvami leta 2018, ko je bilo v središču zlasti domnevno umankanje presoje vplivov na okolje, ko se na Agenciji Republike Slovenije za okolje že pred sedmimi leti odločili, da gre pri C0 za manj zahteven objekt, ki nima večjega vpliva na okolje, zato pridobitev okoljevarstvenega soglasja takrat ni bila potrebna.

Mestni svet je predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za kanalizacijski zbiralnik C0 od Ježice do Sneberij obravnaval tudi  že na 20. seji MS Mestne občine Ljubljana, ki je bila 29. septembra 2008.

Iz zapisnika takratne seje je razvidno, da je za odlok takrat glasovalo 32 svetnic in svetnikov, le trija pa so bili proti (trije SDS proti, trije za).

O osnutku omenjenega odloka je messin svwt odločal že prej, in sicer 18. junija 2007. Takrat naj bi bil edini razpravljalec svetnik Peter Pušnik (SDS), ki je v svoji rozpravy predlagal le, da se na zbirni kanal C0 priključi primarni kanal za območje bodočega stadiona oziroma športnega parka na območju Stožic.

Oviralci projekta bodo preganjani

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana.

Janković je danes vse nasprotnike projekta gradnje na vodovarstvenem območju v ljubljanskih Klečah opozoril, da bodo vse tiste, ki bodo projekt še naprej ovirali, preganjali v okviru pravne države, »saj je čas, ki so ga odvzeli, prinesel podražitve materialov«.

Ob tem je vse pristone opozoril na neresnična dejstva, lažne informacije in nerazumevanja glede zaščitnih ukrepov, izbranih materialov in predvsem varnosti vodne oskrbe kanala.

Dodatni varnostni ukrepi

  • Kanalizacijska cev je maksimalno napolnjena do 40 odstotkov, pa še to le v času praznenja zadrževalnega bazena na Brodu.
  • Kanalizacijske cevi niso pod takom, saj voda v njih teče gravitacisko, okvar v takih sistemih pa praktično ni.
  • Kanal bo po zagotovilih strokvanjkov vzdrzal tudi potres desete stopnje po evropski lestvici.
  • Ob sumu kakršnekoli poškodbe cevovoda se lahko dotok odpadne vode takoj ustavi.
  • Voda bi se v tem primeru začasno nabirala v zadrževalnem bazenu a Borodu.
  • Kanal C0 je transportni cevovod brez priključkov. Prav priključki so namreč kritična točka, kjer bi lahko prislo do kakšnega puščanja cevi iz centrifugiranega poliestra, skupaj s spoji pa je to najboljša tehnologija na svetu.
  • Cevi bodo tudi na dolžini 2,1 kilometra nad 1,5 kilometra širokim tokom podtalnice pole tega položene v betonski sarkofag, šest metrov pod zemljo in štiri metre nad podtalnico.
  • Notranji sloj, imenovan inliner preprečuje obrabo in omogoča hitrejše drsanje komunalne odpadne vode.
Glasovanje mestnega svea mestne občine Ljubljana, 20. seja mestnega sveta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice