Patricija Fašalek
Ned, 24.7.2022 08:00
Na vprašanje, ali se bo mogoče v Ljubljanici kopati, ljubljanski župan Zoran Janković odgovarja: »Seveda!«

Ljubljanica je že skoraj dovolj čista za kopanje. »Mi smo se lahko že v lanskem letu več kot dve tretjini leta kopali v Ljubljanici. Merimo vse faktorje, ki delajo vodo neprimerno za kopalce, in dve tretjini leta je bila Ljubljanica primerna za kopanje. Tisto, kar pomeni stoodstotno primernost za kopanje, pričakujem v dveh letih in pol,« je za Ljubljanainfo povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Pogoj, da bomo lahko v tem pogledu brezskrbni, je zaključek kanalizacije. V nastajanju je namreč kanal C0 na 12-kilometrski trasi, ki bo povezoval kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo.

Računajo na 98-odstotno priključenost na kanalizacijo

Kanal C0 je tako povezovalni kanal, ki poteka skozi tri občine: Medvode, Vodice in Ljubljana. Nastal je v okviru kohezijski projekta Čisto zate, odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika ljubljanskega polja. Projekt želi med drugim zavarovati vire pitne vode v Ljubljani.

Kanalizacijo urejajo na 261 ulicah, na javno kanalizacijo pa bodo na novo priključili več kot 22.000 prebivalcev. Pred letom 2007 je bila priključenost na kanalizacijo 68-odstotna, do konca leta 2018 so jo povečali na 88 odstotkov. Računajo, da jo bodo s projektom Čisto. Zate povečali na kar 98 odstotkov. 

Zahvaljujoč projektu so tudi zaprli 6400 greznic, od tega se jih 4500 nahaja v Ljubljani, 1900 pa v Medvodah in Vodicah, ki ležita gorvodno in vsebina greznic zato odteka v Ljubljano.

Občini Vodice in Medvode s projektom zaključujeta

Aco Šuštar, župan občine Vodice, je pozdravil zaključevanje projekta v njihovem okolju: »V naslednjem letu pričnemo s priklopi objektov na kanalizacijo in odklopi ali izklopi greznic z našega območja.«

Janković pa je dejal, da je občina Medvode dokončala svoj projekt C0 in vložila na upravno enoto vlogo za uporabno dovoljenje. »Še najbolj me veseli, da so občani Občine Vodice podelili pravico za gradnjo C0 brezplačno. Situacija v Ljubljani pa je popolnoma drugačna,« je komentiral.

Janković obljublja lastnoročno betoniranje izpustov v Ljubljanici

Polovica cest ima po besedah Jankovića že kanalizacijo. »Ta drugo polovico začnemo delati letos in računam na to, da bo v dveh letih zaključeno.«

Ko bo vse priklopljeno na kanalizacijo, Janković obljublja, da bosta s Krištofom Mlakarjem, direktorjem VOKA SNAGA, skočila v čoln, vanj naložila beton in vsak izpust, ki bo v Ljubljanici, lastnoročno zabetonirala: »To pomeni, da bo potem Ljubljanica dejansko čista.«

Starejše novice