Policijski vodni top na protestih v Ljubljani, 5. oktobra 2021.
zalastritof
Sre, 20.7.2022 15:32
Prvič v zgodovini bodo policijski vodni top uporabili za pomoč pri gašenju požara.

Ognjeni zublji, ki so zajeli goriški Kras, se neusmiljeno širijo. V Italiji že gorijo hiše.

V nedeljo, nekaj pred 10. uro dopoldne, je zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami. V ponedeljek so sporočili, da je požar lokaliziran, a je v zadnjih dneh dobil nove razsežnosti, ognjeni zublji pa se neusmiljeno širijo. 

Na območju požara na goriškem Krasu je danes odmevala sirena za splošno nevarnost, na italijanski strani že gorijo hiše.

Uslišali pobudo Jonasa Žnidaršiča?

Poslanec Jonas Žnidaršič je v okviru poslanskih pobud nedavno predlagal, da bi policijski vodni top, ki ga 'poznamo' s protivladnih protestov, uporabljali za gašenje požarov.

»Zaradi izjemno vročega in suhega poletja se grozoviti požari pojavljajo po celotni Evropi, zato se države Evropske Unije poslužujejo tudi nekaterih dobrih praks, s katerimi uspešno gasijo požare. Nekatere države recimo uporabljajo tudi policijske vodne topove,« je izpostavil.

Nadalje je zapisal, da predlaga, da Slovenija ponudi na razpolago vsa razpoložljiva sredstva, ki bi lahko pomagala pri gašenju požarov, in dodal, da zato na pristojno ministrstvo podaja naslednjo pobudo: da se po vzoru Hrvaške in drugih držav vodni top slovenske policije čimprej da na razpolago Gasilski zvezi Slovenije za pomoč pri gašenju požarov v Sloveniji. 

Vodni top je že na poti

Slovenska policija je vodni top danes poslala na Kras. V objavi na družbenem omrežju Twitter so izpostavili: 

»Vodni top bo danes prvič v zgodovini  @policija_si uporabljen za pomoč gasilcem pri gašenju požara na Krasu. Z njim bomo gasilce oskrbovali z vodo.«

Starejše novice