Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 21.7.2022 10:54
Ob požaru, ki je sprva zajel goriški Kras, v zadnjih dneh pa dobil grozovite razsežnosti, je po družbenih omrežjih zaokrožil ta zapis.

V nedeljo, nekaj pred 10. uro dopoldne, je zagorelo na območju Renškega vrha nad Renčami. V ponedeljek so sporočili, da je požar lokaliziran, a je v zadnjih dneh dobil nove razsežnosti, ognjeni zublji pa se neusmiljeno širijo. 

Boj z ognjem na Krasu se nadaljuje tudi danes. Evakuiranih je bilo sto ljudi, gasilci so zaradi nočnega boja z ognjem izčrpani. Ponoči jih je bilo na terenu več kot 800.

Srce parajoče zgodbe, fotografije in posnetki

Po medijih in družbenih omrežjih so zaokrožile številne fotografije in posnetki, ki prikazujejo grozljivo situacijo in nemoč tistih, ki prebivajo na območjih, ki jih je zajel ogenj. 

Veliko pozornosti je pritegnil tudi naslednji zapis:

»Sinoči sem zunaj sedel pozno v noč. Murenčki so neutrudno klicali dež, na italijanski strani je vsake toliko tišino pretrgala eksplozija. Okrog enajste ure sem zaslišal šakale.«

Nadalje je zapisano: 

»Vsak večer na kratko zatulijo, pokličejo se za nočni lov. Danes niso klicali za večerjo, danes so jokali. Oglašali so se neobičajno dolgo, z žalostnimi glasovi so jokali za svojimi družicami, ki so zgorele, in za naraščajem in ker se je bog igral z njimi krute igre. Vzel jim je velik del življenjskega prostora.«

Starejše novice