Vir: Mestna občina Ljubljana
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 13.7.2022 15:46
Nekateri so po prenovi tega trga v prestolnici mnenja, da je tam zdaj premalo dreves. Kaj pravijo na občini?

Na družbenem omrežju Twitter se je vnela vroča debata o poseku dreves ob prenovi Trga mladinskih delovnih brigad v Ljubljani. 

Mestna občina Ljubljana je trg uredila konec lanskega leta. Uredili so parkovne tlakovane in zelene površine, zasadili nova drevesa in namestili urbano opremo ter obnovili vodovod, plinovod in javno razsvetljavo.

Na Twitterju se je nedavno vnela debata, v okviru katere so uporabniki družbenega omrežja izpostavili, da je po prenovi trga tam premalo dreves. A ljubljanski župan Zoran Janković izpostavlja, da fotografiji, ki nakazujeta primerjavo, ne prikazujeta iste lokacije. 

Drevesa, zasajena z mislijo na prihodnost

»Spet smo našli nekatere, ki jim je očitno dolgčas in niti ne vedo, kje točno je to. Ne pišejo o pravi lokaciji,« je izpostavil Janković. 

Nadaljeval je: 

»Trg mladinskih delovnih brigad je, če pridete po Prešernovi cesti, na desni strani. Danes je tam spomenik, vsa ohranjena in dodatnih osem dreves, pa še grmovnice. Tisto, s čimer ta trg zamenjujejo, je pa na Rimski cesti, pred nekdanjo brazilsko restavracijo.

Štiri drevesa so bila tam odstranjena, zasajena so nova drevesa. Seveda so trenutno to manjša drevesa, ampak ta drevesa se sadijo za naslednjih 50 let. To je stvar generacij. Jaz kot dedek pričakujem, da bom umrl pred svojimi otroki in vnuki,« je pojasnil. 

Citiral je avtorja prenove trga Roka Žnidaršiča

»Poseg na Trgu Mladinskih delovnih je bil izvedeen odgovorno, po tehtnem premisleku, po posvetu z arboristi in v skladu s primeri dobre prakse v Sloveniji in tujini. Obstoječa drevesa v izteku Rimske ceste proti Trgu mladinskih delovnih brigad so bila na prvi pogled povsem v redu, vendar se je treba zavedati nekaterih dejstev: Drevesa so imela slabo rastno podlago, doživela so nestrokovne posege v krošnjo, zaradi česar so imela veliko mladih izraščenih vej.«

Drevesa so nadomestili s primernejšimi vrstami

Drevesa, ki so jih odstranili, spradajo med vrste, za katere je značilna hitra rast in kratka življenjska doba. Kot vrsta ni primerna za mestno lego. Ob neustreznih posegih takšna drevesa postajajo nevarna, je izpostavil župan. 

Dodal je, da je bila zato sprejeta odločitev, da se ta drevesa nadomestijo z novimi, primernejšimi vrstami. 

»Vsako od novih dreves ima 12 kubičnih metrov skrbno pripravljenega substrata, ki bodo zagotavljali dolgo življenjsko dobo,« je sklenil.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice