zalastritof
Tor, 25.1.2022 13:00
Nekdanji najemnik kioska na Prešernovem trgu je moral do sredine decembra prostor izprazniti. Zdaj bo kiosk služil kot začetno mesto za ogled Plečnikovih del v Ljubljani.

V začetku decembra smo poročali, da bo znameniti Plečnikov kiosk na Prešernovem trgu zaprl svoja vrata. 

Kiosk na tem mestu stoji že od leta 1920. Kot trafika pa deluje od leta 1996.

»Izprazniti moram prostore. Pogodba mi poteče, podaljšati mi je nočejo. Ključe moram vrniti občini,« nam je decembra zaupal trenutni najemnik kioska.

Ljubljanski župan je za Ljubljanainfo izpostavil:

»To, da je dobil nalog za izpraznitev teh prostorov, pomeni, da tiste minimalne cene ni plačeval. Zato mora prostore izprazniti.«

Na občini so nam povedali še, da je občina zoper obstoječega najemnika sprožila postopek odpovedi najemnega razmerja in izročitve prostora nazaj v posest občine »zaradi kršenja pogodbenih obveznosti - neplačila najemnine in nedelovanja«.

V čast 150. obletnici arhitektovega rojstva bodo kiosk obnovili

»Obeležili smo 150. obletnico rojstva Jožeta Plečnika. Temu v čast bomo obnovili trafiko na Prešernovem trgu, ki je trenutno prazna,« je danes izpostavil Janković.

Povedal je, da jo bodo v upravljanje najverjetneje dali ljubljanski mestni galeriji, ključno vlogo pri tem pa igra tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

»Na tem mestu se bodo namreč začeli vodeni ogledi Plečnikovih del v Ljubljani,« je še dodal župan.

Kdaj se bo to zgodilo?

Poudaril je, da se bodo načrti uresničili kmalu, saj prenova ni obsežna, po županovih besedah je treba odstraniti nekaj grafitov in kiosk predati v upravljanje.

Predvidoma se bo to zgodilo do marca letos.

Starejše novice