Rebeka Sivka
Tor, 20.4.2021 10:46
V ponedeljek je potekalo zadnje soočenje kandidatov za rektorja ljubljanske univerze, kjer sta se pomerila trenutni rektor Igor Papič in Gregor Majdič. V sredo pa bo ljubljanska univerza dokončno določila novega rektorja ljubljanske univerze.

Prvi krog volitev za rektorja ljubljanske univerze je odločil, da se bosta v drugem krogu pomerila trenutni rektor ljubljanske univerze Igor Papič in Gregor Majdič.

Majdič kandidira na predlog Veterinarske fakultete in je v prvem krogu dosegel 29,7 odstotkov glasov, trenutni rektor Igor Papič pa 35,5 odstotkov glasov. Soočenje obeh kandidatov je potekalo v ponedeljek ob 16. uri.

Kdo lahko glasuje 

Na volitvah lahko svoj glas oddajo visokošolski učitelji, znanstveni delavci in raziskovalci, zaposleni vsaj za polovični delovni čas in tudi vsi študenti ter strokovno-administrativni in tehnični delavci, zaposleni vsaj za polovični čas.

Glasovi prve skupine pomenijo 60 odstotkov končnega rezultata, drugi dve skupini pa prispevata še vsaka po 20 odstotkov. 

Prioritete kandidatov

Majdič se je za kandidaturo med drugim odločil tudi zato, ker meni, da je univerza premalo družbeno aktivna. Za oblikovanje prorektorske ekipe namerava vzeti pet mesecev časa, ki sledijo po volitvah, in govoriti z vsemi predlaganimi kandidati.

»Zagotavljam pa, da bo moja ekipa spolno uravnotežena in da bodo v njej strokovnjaki iz različnih strok, vsekakor tudi z družboslovja in humanistike. Poleg tega vam zagotavljam, da bom pri izbiri svoje ekipe izbiral tudi po etičnih kriterijih« razlaga Majdič.

V njegovi ekipi po njegovih besedah ne bo nikogar, za kogar bi se lahko izkazalo, da bi deloval ali razmišljal neetično, kar vključuje spolno diskriminacijo, neetičnost pri raziskovalnem in pedagoškem delu ali karkoli podobnega.

Papič na drugi strani meni, da bi se morali univerzi pridružiti največji slovenski inštituti.

»Naša univerza je nedvomno daleč največja znanstveno-raziskovalna institucija v državi. A vendar nam še marsikaj manjka. Najprej to, da bi imeli več zaposlenih, ki bi polovično delali pedagoško, v enaki meri pa bi se posvečali raziskovanju. Za raziskovanje je treba pridobiti projekte, kar ni vedno enostavno. Idealno bi bilo, sam se ves čas zavzemam za to, da bi se univerzi pridružili še nekateri največji inštitutiti« trdi Papič. 
 

Kako naprej

Drugi krog volitev rektorja bo potekal v sredo, 21. aprila 2021, med 8.00 in 16.00 na vseh 26 članicah Univerze in rektoratu hkrati. Zaradi epidemioloških razmer bodo potekale elektronsko z uporabo sistema Simply Voting. Nato sledi odločitev ljubljanske univerze, ki bo ob 17.00 tudi dokončno določila, kdo bo z oktobrom izvoljen za vodjo osrednje akademske institucije v državi. 

 

Tukaj si lahko ogledate ponedeljkovo soočenje.
 

Starejše novice