Ljubljanainfo
Tor, 25.7.2023 11:00
V Ljubljani to poletje pričakujejo okoli 90-odstotno zasedenost sob. Turisti od junija do konca avgusta ustvarijo približno 40 odstotkov prenočitev, delež pa želijo v Turizmu Ljubljana v prihodnjih letih znižati. 

Beseda teče o desezonalizaciji. Ta pomeni enakomerno razporeditev turističnega obiska skozi vse leto, so nam povedali v Turizmu Ljubljana.

»Vključuje različne strategije in ukrepe za spodbujanje turistične dejavnosti v manj obiskanih obdobjih.«

Prizadevanja za desezonalizacijo

Turizem Ljubljana svoja strateška prizadevanja za čim večjo desezonalizacijo ljubljanskega turizma udejanja z uvedbo vsebin v mesecih, ko beležijo nižje stopnje zasedenosti.

Kot primer svojih prizadevanj navedejo kulinarični festival November Gourmet Ljubljana, ki ga organizirajo od leta 2017 in cel mesec ponuja različne kulinarične dogodke in delavnice. 

»Gre za večletni trajnosten projekt, ki izpostavlja pomembnost lokalne avtohtone kulinarike, kratkih dobavnih verig, razvoja kulinarične identitete Ljubljane in povezuje ljubljanske gostince, hotelirje, lastnike lokalov, vinotek, kavarn, gostinske izobraževalne institucije in različne kulinarične studie, ki vse bolj aktivno soustvarjajo program festivala.«

Spomladi je zaživel nov festival LUV festival, »festival ljubezni, umetnosti in vandranja«.

»Potekal je od  8. februarja, slovenskega kulturnega praznika, zaključil pa se je na gregorjevo, 12. marca. Domačini in obiskovalci so v tem času lahko občudovali posebno okrasje mesta, se udeležili številnih dogodkov in izkoristili festivalsko hotelsko in kulinarično ponudbo, pri čemer je bilo celotno dogajanje prežeto z ljubeznijo, tako romantično kot ljubeznijo do kulture, umetnosti in kulturne dediščine, tudi do prijateljstva, družine, nas samih.«

Temu v Turizmu Ljubljana dodajo, da dogajanje na javnih površinah spodbujajo skozi celo leto, tudi v okviru razpisa za sofinanciranje turističnih prireditev na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana.

Trajnostna usmeritev

Gostje z bližnjih trgov Ljubljano obiskujejo na bolj trajnosten način, trajnostna usmeritev destinacij in ponudnikov pa bo s prihodom mlajših generacij na potovalni trg še pomembnejša.

Kot pojasnijo v Turizmu Ljubljana, to pomeni, da se v Ljubljano večinoma pripeljejo z avtom, avtobusom ali vlakom, s čimer ustvarjajo nižji ogljični odtis, kot če bi prišli z letalom.

»Trajnostno je tudi to, da v Ljubljani ostajajo dlje časa.«

A kaj konkretno pomeni »trajnostna usmeritev destinacij in ponudnikov«?

»Trajnostna usmeritev vključuje sprejemanje ukrepov za zmanjšanje negativnega vpliva turizma na okolje, spodbujanje socialne pravičnosti, spoštovanje kulturne dediščine in zagotavljanje ekonomskih koristi za lokalno skupnost.

Ljubljana se je s trajnostjo začela ukvarjati že relativno zgodaj, prvi zares viden in učinkovit primer sega v leto 2007, ko se je mestno jedro zaprlo za motoriziran promet. S tem sta se znižala onesnaženost in hrup v mestu, prostor pa se je odprl za ljudi.

Strategija razvoja turistične destinacije Ljubljana in ljubljanska regija za obdobje od 2021 do 2027 zasleduje načela in usmeritve, ki temeljijo na trajnostnem vidiku: od zagotavljanja sobivanja lokalnega prebivalstva in turistov, razpršenosti turistične ponudbe zunaj ozkega mestnega jedra, sledenja načelu trajnosti do poudarjanja varnosti destinacije in značaja mesta.«

Za lokacijsko razpršitev turističnih tokov od leta 2011 turizem razvijajo in promovirajo skupaj s 24 občinami regije Osrednja Slovenija, izpostavijo pa še, da razvijajo inovativne doživljajske turistične ogleda mesta, ki izpostavljajo trajnostne elemente življenjskega sloga.

»Povezali smo se tudi s petimi ljubljanskimi obrtniki in v sodelovanju z njimi razvili kreativne rokodelske delavnice, ki lokalno prebivalstvo prav tako ozaveščajo o pomenu ohranjanja kulturne in obrtne dediščine. S projektom Zelene nabavne verige med lokalnimi gostinci in turističnimi ponudniki spodbujamo uporabo sezonskih in lokalno pridelanih živil v nastanitvenih objektih in restavracijah po načelu »iz lokalne njive na lokalno mizo, do gosta". Obiskovalce spodbujamo k pitju vode iz pipe, uporabi mehke mobilnosti ipd.«

Po podatkih Turizma Ljubljana 70 in več odstotkov prenočitev v prestolnici ustvarijo gostje s 15 trgov.

»V prvih petih mesecih leta 2023 je vrstni red 15 trgov sledeč: Italija, Nemčija, Združene države Amerike, Srbija, Hrvaška, Združeno kraljestvo, Francija, Avstrija, druge azijske države, Španija, Nizozemska, Bosna in Hercegovina, Poljska, Madžarska, Romunija.«

Zakaj poleti?

Če se vrnemo k podatku, da turisti približno 40 odstotkov prenočitev ustvarijo v poletnih mesecih – zakaj je temu tako?

»Večina prenočitev se v Ljubljani ustvari med junijem in avgustom, ko v državah evropskega kontinenta potekajo poletne počitnice za šoloobvezne otroke, zaradi česar si tudi starši oziroma skrbniki takrat pričakovano vzamejo daljši dopust. Trend ne velja le za Ljubljano in Slovenijo, temveč za celotno Evropo. Večina evropskih destinacij ima večji obisk v poletnih mesecih. Poletno vreme je zagotovo eden izmed razlogov, a v želji večine evropskih destinacij po desezonalizaciji in trajnostni mobilnosti bodo v prihodnosti potrebni premisleki dosedanje politike in počitniških praks.«

Starejše novice