Patricija Fašalek
Pon, 4.4.2022 07:00
Kmalu bo minilo prvo leto od začetka prenove stare Tovarne Rog, ki jo bodo spremenili v Center Rog. Projekt, vreden šestnajst milijonov evrov brez davka, teče po načrtih.

“Terminski plan je v celoti zasledovan. Zaključek del je po pogodbi konec oktobra, otvoritev pa bo sledila najverjetneje po novem letu,” je za Ljubljanainfo podal izjavo župan Zoran Janković.

Na mestu, kjer je nekoč stala priljubljena razpadajoča Tovarna Rog, ki je nadobudnim umetnikom nudila ateljejske prostore, dvorane za koncerte, sobe za različne krožke in svetovanje za migrante, so sedaj gradbena dela v polnem teku.

Prenovo tovarne je po zmagi na natečaju prevzel arhitekturni biro MX_SI iz Barcelone. Soustanovitelj biroja, slovenski arhitekt Boris Bežan, je takrat za javnost pojasnil, da je bila vodilna misel zasnove prezentirati industrijsko kulturno dediščino.

Center Rog za javno uporabo

Projekt bo spremenil staro tovarno v Center Rog, ki bo namenjen javni uporabi, imel pa bo tudi park z zeliščnim rastjem in sadnimi drevesi. Center Rog naj bi tako deloval kot neprofitni javni zavod.

V centru bo moč najti od deset do dvajset ateljejev, ki se bodo prilagajali potrebam. Namenjeni bodo ustvarjalcem in organizacijam, ki razvijajo družbeno koristne projekte. 

Na voljo bo tudi pet rezidenčnih prostorov za mednarodne izmenjave. Razstavna dvorana bo namenjena souporabi različnih organizacij na podlagi javnih pozivov, delno pa tudi predstavljanju produkcije uporabnikov. 
 

Prenova okolice

Maja začenjajo tudi s prenovo Petkovškovega nabrežja, ki se nahaja v okolici Centra Rog. Gradnja bo trajala šest mesecev. 

Tako Rog kot Petkovškovo nabrežje, s katerim bodo še povečali peš cono v Ljubljani, bosta torej zaključena še pred novim letom. 

Nova gradnja, ki jo tudi lahko pričakujem letos, je dolgo pričakovana Emonika. Predstavitev naj bi potekala 11. aprila, je napovedal Jankovič. Računa, da bodo za projekt pridobili gradbeno dovoljenje ob koncu leta.
 

Starejše novice