Vir: Facebook profil Gimnazija Bežigrad
zalastritof
Tor, 1.3.2022 07:00
S prenovo in gradnjo prizidka bodo rešili prostorsko stisko mednarodne šole Gimnazije Bežigrad.

Prostorska stiska je v Gimnaziji Bežigrad ob v zadnjih letih močno povečanem vpisu v mednarodno šolo, v katero tujce vpisujejo že od leta 1994, postala nevdržna.

Zato bodo na območju gimnazije porušili staro telovadnico, na njenem mestu pa bo zrasel novi prizidek. 

Kaj vse bo novega?

Huda prostorska stiska ljubljansko gimnazijo pesti že dobra tri leta. Pred dvema letoma se je vpis v mednarodno šolo tako povečal, da so namesto enega oddelka morali vpisati dva.

»Prizidek, v katerem bo šola pridobila sedem normalnih učilnic, štiri manjše učilnice, nekaj kabinetov, gledališko dvorano in veliko plesno dvorano (ki bo nadomestila obstoječo manjšo plesno dvorano, ki je sedaj na mestu gradnje prizidka in bo med gradnjo porušena), bo normaliziral prostorsko stisko na šoli. 

V zadnjih treh letih povečal vpis v mednarodno šolo, in omogočil nekatere dejavnosti (gledališka dvorana), ki smo jih organizirali v neprimernih prostorih,« je za Ljubljanainfo povedal direktor Gimnazije Bežigrad Ciril Dominko.

Doslej so prostorsko stisko med drugim reševali z uvrščanjem pouka manjših skupin dijakov v popoldanske ure, a to po Dominkovih besedah vpliva na kakovost učnega procesa.

»Je pa to samo prva etapa pri prenovi celotne šole. Prenova se prestavlja že od leta 2008 zaradi pomanjkanja sredstev, ki bi zajela tudi energetsko sanacijo, ki jo obstoječi del šole nujno potrebuje,« je bil jasen Dominko. 

Bo prenova ovirala pouk ali druge dejavnosti?

Zanimalo nas je, ali bodo gradbena dela vplivala na kakovost učnega procesa in drugih dejavnosti. 

»Zaradi položaja novega prizidka, na koncu zgradbe ob telovadnici, ter zaradi glavnine del med poletnimi počitnicami, ne pričakujemo oviranja pouka in izvedbe drugih dejavnosti,« je zagotovil direktor.

Prenova naj bi trajala približno leto dni

Prva manjša pripravljalna dela dela so načrtovana v mesecu maju, večina večjih del pa od sredine junija do konca počitnic, »da ne bo motenj pouka in izvajanja mature«, je izpostavil.

Gimnazija Bežigrad naj bi bila prenovljena aprila 2023.

Naložba je predvidoma vredna malo manj kot tri milijone evrov, od tega je nekaj več kot 2.300.000 evrov sredstev, zagotovljenih s strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, 600.000 evrov pa s strani gimnazije.

Starejše novice