Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 29.1.2022 13:50
Uporabni nasveti, kako se lahko na čim bolj ekološki način znebimo nadležnih glodavcev.

Številni vrtičkarji te dni bentijo, ko stopijo na vrt. Tudi na nas se je obrnilo več bralcev, kaj narediti, saj da jim je voluhar pojedel korenine in gomolje pridelkov. 

Za koristne nasvete smo se obrnili na Mišo Pušenjak, slovensko inženirko agronomije, in jo povprašali, kako se lahko na čim bolj naraven način znebimo voluharjev. 

Izogibajmo se rastlin, ki jih še posebej privlačijo

Kot pravi Pušenjak, pri zatiranju voluharjev najprej velja prvo pravilo, da ne sadimo rastlin, ki jih še posebej privlačijo. Posebej to velja pozimi, ko druge hrane skoraj ni.

Torej ne sadimo tulipanov, saj voluharji obožujejo njihov vonj in potem delajo škodo še drugje. Prav tako se je treba izogibati prezimnega radiča, tega imajo najraje.

Priporočljivo je tudi, da se ostale korenovke, kot sta korenček in rdeča pesa, pospravijo prej, da ne ostanejo za hrano.

Bojijo se različnih živali

Voluharje lahko učinkovito preženemo s pomočjo živali.

Njihovi največji sovražniki so:

  • ptice roparice: kot so kanje, postovke, sove; vse pogosteje se v sadovnjake nameščajo posebni drogi, na katerih ptice prežijo na našega sovražnika in ga s hitrim napadom zelo pogosto tudi ujamejo in pokončajo;
  • mačke, ki so izurjene v lovu, so lahko prav tako izvrstna pomoč proti temu glodavcu; ker je voluhar plašna žival, ki ne mara vznemirjenja, ga bo nenehno igranje in preganjanje počasi pregnalo z našega vrta, zelo uspešne pri preganjanju so tudi podlasice in dihurji;
  • za odlične lovilce veljajo tudi kače, zato jih, če imate težave z voluharji, ne odstranjujte.
Kače veljajo za odlične lovilce glodavce (foto: Miša Pušenjak).

Motijo jih močne vonjave rastlin

Voluharji ne marajo močnih vonjav, zato jih lahko odganjamo tudi s pomočjo nekaterih rastlin.

»Smrdi jim zagotovo cesarski tulipan ter narcise. Pogosto se dogaja, da voluharji pojejo vse ob teh rastlinah, njih pa se seveda ne lotijo. Na miru pustijo tudi krokuse in ciprese. Usodne za voluharje so tudi korenine kristavca, ne marajo boba, ki lahko učinkovito zaščiti krompir,« pojasnjuje.

Motijo jih različni hrupi, na primer hrup vetrnice, ki se vrti. Nastavimo jim lahko razne pasti, v katere se ujamejo ali pa vedro napolnjeno z vodo, v kateri se utopijo. 

Korenine kristavca so lahko usodne za voluharje (foto: Miša Pušenjak).

Smrdeč pripravek iz bezga in vse, kar diši po limonah

Najbolj od vsega pa naj bi jim smrdel bezeg, petrolej in vse, kar diši po limoni. Neprijeten vonj ima zanje tudi ribje olje in česen.

Pušenjak priporoča, da se v rove krtov in voluharjev natlači krpe z omenjenimi vonjavami, olupke limon ali pomaranč in vejice cipres ali bezga. Poskusite pa lahko tudi s posebnim bezgovim pripravkom.

Recept za pripravek

Zavrite en kilogram svežih ali 200 gramov posušenih listov bezga v približno desetih litrih vode. Nerazredčeno mešanico vlivajte v rove, dokler glodavcev ne preženete. 

Voluharji so pametne živali, težko jih je povsem zatreti

Treba se je zavedeti, da nobena od teh stvari ni popolnoma uspešna, zato ne imeti prevelikih pričakovanj.

Voluharji so pametne živali in take rove, iz katerih se širi smrad radi zakopljejo, nevarnim živalim se izogibajo. 

»Povsem zatreti jih ne moremo, saj se zelo hitro razmnožujejo, vedno znova pa v izpraznjene rove pridejo tudi novi. Vendar pa se bodo ob naši vztrajnosti in kombinaciji različnih vznemirjanj, raje odselili tja, kjer bodo lahko v miru objedali korenine divjih rastlin. Z bojem proti voluharjem ne smemo prehitro odnehati,« še dodaja Pušenjak. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice