Foto: Facebook PGD Zadobrova - Sneberje - Novo Polje
Ljubljanainfo
Čet, 26.10.2023 16:00
Pristojne službe so pregledale stanje na terenu. Takšne so njihove ugotovitve.

V vodni ujmi na začetku avgusta so poplave zajele tudi del Ljubljane. Sava je takrat med drugim poplavila Sneberje, več občanov pa je moralo prespati v zasilnih nastanitvah v Zalogu. Kot smo takrat poročali, so v Sneberjah opravili 11 selitev.

Ker gre za montažne hiše, je bilo že takrat jasno, da bo sanacija v Sneberjah kompleksna.

 

Zasejan dvom

Skratka, napoved nove vremenske ujme je oživila še kako sveže spomine na avgustovsko silo narave. Sneberje od Save ločujejo nasipi. O teh se je po avgustovskih poplavah govorilo, da so načeti in da so zato bile poplave na tistem območju bolj obsežne, kot bi bile sicer. Še več: na določenih mestih naj bi jih znižali kar kmetje sami, kar je pozneje zanikala častna občanka Mestne občine

Ljubljana Anita Ogulin iz Zveze prijateljem mladine Moste – Polje.
 

Razlivna površina

O poplavnih ukrepih v Sneberjah je danes več povedala Neža Kodre z Direkcije za vode.

Kot je pojasnila, so pristojne službe pregledale stanje na terenu in ugotovile, da poškodb ni. Tam pa, kjer je Sava prelila in zalila naselje, nasipov ni bilo. Gre namreč za razlivno površino, kjer se vode razlivajo že ob manjših poplavnih dogodkih, je pojasnila in dodala, da gre za območje poplavne nevarnosti – zato se je pričakovalo, da bodo ob ekstremnih dogodkih tam tudi poplave.

Starejše novice