foto: Bobo
Selma Špendl
Tor, 29.11.2022 11:30
Leto se izteka proti koncu, k nam pa že kmalu prihaja prvi izmed treh decemberskih dobrih mož. 

Vsako leto nas decembra obiščejo in obdarijo trije dobri možje, in sicer Miklavž, Božiček in za konec še Dedek Mraz.

Prvi izmed njih, Sv. Miklavž ali Sv. Nikolaj, otroke obdaruje iz noči na 6. decembra, ko vsem pridnim otrokom prinese jabolka, suho sadje, orehe pa tudi kakšno pecivo, porednim pa šibo.

Čas obdarovanj v veselem decembru se začenja ravno s prihodom Miklavž, ki skupaj s svojimi spremljevalci - angeli in hudiči - skozi Miklavžev sprevod otrokom deli sladkarije.

Njegovi najbolj glasni spremljevalci - parklji, poskušajo prestrašiti in kaznovati poredne otroke, z namenom da bi bi bili v prihodnjem letu čim bolj pridni.

Miklavževanje v prestolnici

Miklavževanje v različnih delih Slovenije poteka različno. Marsikje ga spremljajo še številne predpraznične prireditve.

V Ljubljani se ponavadi dobri mož Miklavž z vzpenjačo spusti na Krekov trg, kjer ga pričaka njegovo spremstvo, parklji in zbor angelčkov.

V skladu s tradicijo angelčki obdarujejo pridne otroke na tak način, da jim skozi sprevod, ki poteka od Krekovega trga pa vse do Prešernovega trga delijo pecivo, sadje in bonbone medem ko parklji strašijo poredne otroke. 

Ob koncu sprevoda se Miklavž napoti s spremstvom v notranjost Frančiškanske cerkve, še prej pa nagovori vse prisotne obiskovalce prireditve. 

Tudi letos bo Mesta občina Ljubljana, 5. decembra 20202, v sklopu Miklavževanja pripravila tradicionalni del decembrskega programa, in sicer Miklavžev sejem na Prešernovem trgu ter Miklavžev sprevod.

Starejše novice