Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 29.11.2022 11:00
Na spletu so se pojavile navedbe, da je obisk prireditvenega prizorišča Hala L56 na Litostrojski cesti, ki je zaživelo pred letom in pol, zaradi nezadostnega števila izhodov, pristopnih poti in intervencijskih prostorov potencialno nevaren za obiskovalce.

V Ljubljani na Litostrojski cesti že več kot leto dni deluje nov prireditveni prostor L56, v katerem se odvijajo raznovrstni dogodki.

Nekdanja industrijska dvorana, pred tem v uporabi kot parkirišče in skladišče, ki je preurejena v moderen sklop dvoran, je denimo od začetka obratovanja med drugim že gostila različne festivale, gledališke predstave, koncerte, razstave in didžej sete in zdi se, da so Ljubljančani nov prostor za zabavo, četudi se ne nahaja v samem centru mesta, lepo sprejeli.

Toda po nedavnem dogodku, ki se je odvijal v L56, je po družbenem omrežju Twitter zaokrožila fotografija gneče pred vhodom, eden od uporabnikov pa je nato zatrdil, da prostor nima dodatnih zasilnih izhodov, pristopnih poti ali intervencijskih prostorov.

Namignil je tudi, da bi se znal v L56 v primeru ponovitve takšnih hudih gneč ponoviti tragični scenarij, ki se je pred skoraj dvajsetimi leti zgodil v klubu Lipa, ko je množica poteptala tri dekleta do smrti.

Za preverjanje navedb smo se obrnili na lastnike prostorov L56.

Ana Božič, direktorica prodaje pri L56, nam je pojasnila, da ni šlo za večji dogodek in da so bili vsi požarni izhodi prosti, saj dvorana ni bila niti približno tako polna, kot je v resnici dovoljeno.

Potrdila pa je neznosno gnečo na vhodu, do katere je prišlo iz več razlogov: prvič, ker je imela varnostna služba na vhodu za kontrolo osebnih stvari samo eno varnostnico ženskega spola, ki je smela pregledovati dekleta. 

»Tukaj se je vse zataknilo, saj je bilo deklet prav toliko kot fantov, kontrola pa je bila upočasnjena,« je pojasnila Ana Božič.

Poleg tega je bilo, ker je šlo za zabavo za dijake, potrebno pregledovati osebne dokumente, ker so polnoletni dobili zapestnico za možnost kupovanja alkoholnih pijač, mladoletnim pa to seveda ni bilo dovoljeno.

Kot zadnji razlog navaja še to, da je 1500 dijakov na zabavo prišlo ob istem času in takšne gneče ne prenese noben vhod.

Da do takšne gneče ne bi več prihajalo, so organizatorjem postavili nove pogoje delovanja: zahtevajo več varnostnikov, predvsem ženskega spola, kadar gre za kontrolo osebnih predmetov.

Komentirala je tudi navedbe, ki se tičejo varnosti v L56.

»Mi smo lastniki prostorov, ki jih dajemo v najem organizatorjem prireditev, organizator pa je tisti, ki je zadolžen za varnost in vse, kar spada zraven.

Vsako prireditev mora prijaviti na Upravni enoti, kjer je potrebno predložiti vse dokumente; izrise postavitve opreme v dvorani, število požarnih izhodov, varnostnikov in požarne straže na vsakem izhodu posebej, število hidrantov, reševalne službe itd. Če ne bi ustrezali pogojem, dogodki niti ne bi bili odobreni.

Zagotovimo lahko, da je naša infrastruktura primerna za vse dogodke, ki jih gostimo in ima dovolj požarnih izhodov. Požarni izhodi so v dvorani na vseh stenah in vodijo na stranske ulice. Tega se z glavne ceste ne vidi, zato morda napačni komentarji.«

Starejše novice