Ljubljanainfo
Ned, 30.10.2022 14:00
Gojenje česna ni zahtevno, če se držimo nekaj osnovnih pravil. Izkušeni vrtičkarji pravijo, da bistveno večji pridelek prinaša jesensko sajenje česna, če upoštevamo določena pravila. Poglejmo, na kaj morate biti še posebej pozorni.

Česen lahko sadite spomladi ali jeseni. Za jesensko sajenje morate izbrati sorte ozimnega česna, ki ima nekoliko debelejše stroke od spomladanskega, zato je v glavici nekoliko manj strokov.

Med najbolj pogostimi sortami jesenskega česna pri nas so Messidor, Garmidour, Ptujski jesenski in Jesenski Anka. Vse omenjene sorte lahko kupite v trgovinah, kjer vam je na voljo vse za vrt, mnogi vrtičkarji pa se pogosto odločijo tudi za sajenje zdravega domačega česna, ki ga primerno izberejo sami.

Optimalen čas za sajenje jesenskega česna

Za sajenje jesenskega česna je pomembno, da je vsaj en mesec izpostavljen temperaturam nad lediščem - tako ima česen dovolj časa, da se dobro ukorenini.

Idealen čas za sajenje je torej nekje v drugi polovici oktobra, če se vaš vrtiček nahaja v osrednji Sloveniji. V toplejših predelih ga lahko sadite tudi kasneje, vsekakor pa vam priporočamo, da v tem času nekoliko pogosteje spremljate dolgoročne vremenske napovedi.

Kakšna tla so najbolj primerna za sajenje česna?

Česen najbolje uspeva na glinasto peščenih tleh, medtem ko so mokra in težka tla manj primerna. V tem primeru pripravite nekoliko višje gredice, da preprečite zastajanje vode. Prav tako za sajenje niso primerna peščena in s humusom revna tla, saj ima česen plitve korenine.

Pri sajenju česna morate paziti tudi na to, da ga ne sadite v kisla tla. Takšna zemlja upočasni njegov razvoj in rast, kar pomeni, da bo česen slabše vzklil in prezimil, s tem pa bo pridelek bistveno manjši.

Ne pozabite pa tudi na lego gredice. Za jesenski česen je ključnega pomena, da ga sadite na sončni del vrta, ki je v tem obdobju izpostavljen soncu vsaj šest ur na dan.

Kako pravilno posaditi jesenski česen?

Po tem, ko ste izbrali ustrezno lokacijo, sorto jesenskega česna in preverili dolgoročno vremensko napoved, je čas za njegovo sajenje. To storite v nekaj zelo preprostih korakih.

1. Priprava tal

Z gredice najprej odstranite ostanke predhodnih vrtnin in jo očistite vsega plevela. Zemljo dobro prerahljajte, za kar uporabite ustrezno vrtno orodje, kot so na primer vile.

Da boste zemlji priskrbeli dodatna hranila, uporabite organsko gnojilo in ga plitvo vdelajte v zemljo. Na koncu celotno gredico temeljito pregrabite.

2. Priprava strokov 

Za sajenje jesenskega česna izberite le debele stroke česna. Pred sajenjem priporočamo njihovo razkuževanje, s čimer omogočimo manjši stres ob saditvi in pospešimo nadaljnjo rast. 

Za razkuževanje lahko uporabite že pripravljene organske pripravke na osnovi morskih alg, kot na primer Rasti Algo-plasmin v kombinaciji s pripravkom za boljše ukoreninjenje Rasti P. Mnogi vrtičkarji pa se poslužujejo tudi domačih pripravkov, kot sta na primer raztopina pepela in vode ali žajbljev čaj.

3. Sajenje 

Stroke česna posadite od tri do pet centimetrov globoko, pri čemer bodite pozorni na to, da je njihov koreninski del obrnjen navzdol. Narobe obrnjen strok bo porabil več energije za kalitev, saj se mora najprej postaviti v pravilen položaj, lahko pa se zgodi, da že v času obračanja propade.

Za pomoč pri sajenju napeljite vrvico, s katero boste česen posadili v čim bolj ravne vrste, pri čemer naj bo razdalja v vrsti okrog deset centimetrov, med dvema vrstama pa približno 30 centimetrov.

Takšna razdalja vam na eni strani omogoča, da se glavice dobro razvijejo, na drugi strani pa imate na takšen način dovolj prostora za čim bolj preprosto odstranjevanje plevela.

4. Gnojenje in nega česna

Če ste upoštevali vsa navodila pri pripravi tal, potem so potrebe po hranilih v veliki meri pokrite in česen ne potrebuje dodatnega gnojenja. V glavni fazi rasti ga lahko še enkrat pognojite z univerzalnim organskim gnojilom za rast.

Sicer pa z nego česna ne boste imeli veliko dela. Gojenje česna velja za zelo preprosto, saj je precej odporen na bolezni in škodljivce. Pri tem vam je lahko v dodatno pomoč tudi zastirka, ki zavira rast plevelov, zadržuje vlago, v primeru nizkih temperatur pa zaščiti pridelek.

In kdaj lahko končno uživate v svojem pridelku česna?

Če ste storili vse prav, potem je velika verjetnost, da se bodo spomladi na vašem vrtu bohotila stebla česna. A to še ne pomeni, da je napočil čas za pobiranje pridelka.

Konec meseca junija začnejo običajno stebla česna rumeneti, in ko porumenita dve tretjini rastline, morate gomolje odstraniti z gredice. 

Ko ste česen pobrali, ga je najbolje za nekaj dni shraniti na suhem in senčnem mestu, ob pravilnem skladiščenju pa običajno zdrži šest do osem mesecev.

Starejše novice