FOTO: Facebook Krajinski park Ljubljansko barje
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 4.6.2021 06:47
Krajinski park Ljubljansko barje je vedno bolj onesnažen.

Ljubljansko barje številnim predstavlja rekreacijsko površino in prostor za sprostitev. Pri obisku parka pa je pomembno, da se zavedamo, da je to tudi zavarovano območje narave in kmetijska pokrajina. 

Večina zemljišč na Ljubljanskem barju je v zasebni lasti, na travnikih in v mejicah ter kanalih živijo številne redke in ogrožene vrste.

Zato je zelo pomembno, da se ob obisku držimo urejenih poti, imamo pse na povodcih in smeti - tudi pasje iztrebke - odnesemo s sabo domov oziroma do za to primernih košev.

Smeti povsod

V času korone je v Ljubljanskem barju opaziti večji individualni obisk Krajinskega parka Ljubljansko barje in posledično tudi več smeti ob poteh.

Opaziti je, da se obiskovalci gibljejo zunaj urejenih poti, prav tako parkirajo vozila izven urejenih parkirišč ali brez dovoljenj lastnikov parcel. 

Tudi pred obdobjem korone so največji problem pri odpadkih na Ljubljanskem barju, gradbeni odpadki, ki se večinoma odlagajo na manj obiskanih območjih.  

»Večinoma gre za gradbene odpadke, v času korone pa je vse več tudi smeti, ki jih za sabo puščajo obiskovalci krajinskega parka,« za Ljubljanainfo povedo na Javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje.

Boj proti smetem

Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje ozavešča obiskovalce, da čim bolj trajnostno obiskujejo zavarovano območje - izberejo čim bolj trajnosten način prihoda in potovanja po parku, v parku ne puščajo smeti, se držijo urejenih poti.

Javni zavod izvaja tudi naravovarstveni nadzor, pri čemer intenzivno sodeluje s policijo, medobčinski inšpektorati in inšpekcijskimi službami. 

Največji problem pri odpadkih na Ljubljanskem barju pa niso odpadki obiskovalcev, pač pa gradbeni odpadki, za katere pa so pristojni državni inšpekcijski organi.

Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje k tej problematiki pristopa najbolj učinkovito tako, da na bolj problematičnih območjih v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi uredi tematske poti. 

Tak primer je tudi nastajajoča tematska pot na Rakovi Jelši, ki se ureja v sklopu kohezijskega projekta PoLJUBA

Smetišče je le korak vstran

Na Ljubljanskem barju lahko smeti odlagamo v Zbirni center Barje in tudi ostala odlagališča za smeti, ki so dobro dostopna.

A v zbirnih centrih ne sprejemajo odpadkov iz gospodarskih dejavnosti, podjetij in samostojnih podjetnikov. Ti morajo za gradbene odpadke poskrbeti tako, da jih predajo pooblaščenim zbiralcem in predelovalcem gradbenih odpadkov ter za to plačajo. Gradbene odpadke je tako zanje ceneje odložiti v naravo okolje.

»Obstoječi sistem ne omogoča, da bi storilce, ki onesnažujejo ažurno in učinkovito odkrili, hkrati pa so tudi kazni za storilce so prenizke,« za Ljubljanainfo razlagajo na Javnem zavodu Krajinski park Ljubljansko barje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice