Patricija Fašalek
Sre, 27.7.2022 17:00
Kako deluje sistem izposoje novih električnih skirojev, ki so preplavili Ljubljano in prebivalce mesta razburjajo z nepravilnim odlaganjem po tleh, smo vprašali podjetje Bolt, ki jih je pred tednom dni pripeljalo v Ljubljano.

»Ti zeleni skiroji pa kar na enkrat nametani po celi Ljubljani. A to lahko res odvržeš, kjerkoli se ti zahoče?« se glasi Twitter zapis ene izmed uporabnic družbenega omrežja, ki je pred nekaj dnevi spodbudil plaz nezadovoljnih komentarjev.

Včeraj se je na Twitterju oglasila tudi Nina Gaspari: »Zakaj je bilo Ljubljani treba pripeljati skiroje, ki jih puščajo ležati po celem mestu, mi tudi ni jasno. Kakšen kaos!«

Kako deluje sistem izposoje električnih skirojev, kakšne so posledice za nepravilno odlaganje in kako se odzivajo na zavržne skiroje po tleh, smo vprašali estonsko podjetje Bolt, ki skrbi za nove zelene električne skiroje za souporabo v mestu. 

Lokalna ekipa vsakodnevno prestavlja električne skiroje

»Tehnologija igra pomembno vlogo v vseh mestih, kjer ponujamo naše storitve. Ta nam omogoča tudi spodbujanje pozitivnega vedenja uporabnikov in učinkovitejše upravljanje storitve najema električnih skirojev,« so za Ljubljanainfo povedali na Boltu.

Boltovi sistemi uporabljajo satelite GPS za določanje geolokacije vozil, ta sistem je znan kot 'geofencing'. Območja uporabe so uporabnikom vidna v uporabniški aplikaciji Bolt. 

»Za nadzor uporabe e-skirojev v mestu uporabljamo tako imenovala geoobmočja. Ljudje lahko e-skiroje parkirajo le na mikrolokacijah ob javnih stojalih za kolesa, ki so vnesena v satelitski sistem. Naša lokalna ekipa vsakodnevno namešča in prestavlja električne skiroje,« so zagotovili.

Ob parkiranju na napačni lokaciji se vožnja še naprej zaračunava

Za zaključek vožnje mora uporabnik končati vožnjo na za to določeni parkirni mikrolokaciji v bližini javnih stojal za kolesa, ki so zabeležena v njihovem sistemu.

V primeru, da uporabniki tega ne storijo, se vožnja ne more zaključiti in se storitev še naprej zaračunava: 

»Na ta način prispevamo k urejenosti mesta, saj morajo uporabniki vožnjo zaključiti na za to določeni parkirni mikrolokaciji.«

Prav tako mora uporabnik na koncu vsake vožnje fotografirati parkiran električni skiro in tako dokazati, da je parkiral pravilno.

Te fotografije pregleda Boltova interna ekipa za kakovost in pomoč strankam, da bi se čim hitreje odzvali na zahteve in komentarje uporabnikov, mesta ali tretjih oseb. 

»V primeru, da električni skiro ni pravilno parkiran, bo imela lokalna operativna ekipa vpogled v zadnjo lokacijo in ga bo lahko prevzela ali prestavila na najprimernejše mesto,« so razložili.

Uporabnikom, ki večkrat kršijo pravila, lahko onemogočijo dostop

V Ljubljani uporabljajo tako imenovani model »obveznega parkiranja«. To pomeni, da lahko uporabniki parkirajo električne skiroje le na vnaprej določenih mestih, drugje pa vožnje ne morejo zaključiti.

»V vsakem mestu, kjer izvajamo storitev izposoje e-skirojev, aktivno delamo na izobraževanju naših uporabnikov preko kampanj. Poleg tega smo oblikovali nekaj rešitev za spodbujanje odgovornega parkiranja uporabnikov.« 

Ko nov uporabnik overi svoj račun, se v kratkem obveznem izobraževalnem modulu prikažejo pravila za uporabo e-skirojev in pravni predpisi, po končani vožnji pa mora uporabnik narediti sliko pravilno parkiranega e-skiroja.

Pravijo, da zbiranje in distribucijo električnih skirojev njihova ekipa redno izvaja, pri čemer izvajajo tudi prestavljanje neodgovorno parkiranih električnih skuterjev in prevzem električnih skuterjev, ki so potrebni popravila.

»Uporabniki, ki redno neodgovorno parkirajo, bodo deležni dodatnega obveščanja in možnosti izobraževanja za boljše razumevanje pravil parkiranja. Če uporabnik še naprej krši pravila, mu lahko v Boltu onemogočimo dostop do portala,« so še dodali.

Janković: Ključen problem skirojev je ta, da jih lahko vsak pusti, kjer želi

Navodila za pravilno parkiranje na primerni lokaciji vsebujejo napotke, kako zagotoviti varnost sebi in drugim v okolici.

»Če ga parkiramo nepravilno, lahko skiro predstavlja nevarnost drugim ali pa lahko zapre pomembne poti,« piše v navodilih.

Med najpogostejše napake pri parkiranju glede na navodila sodijo: blokiranje poti, odlaganje na osebnem zemljišču, parkiranje na avtobusni postaji ali pri zasilnih izhodih in odlaganje skirojev v ležečem položaju na tla.

»Če sem lahko malo sarkastičen, je problem hitro rešljiv: Pošljemo našo SNAGO, da jih pobere kot odpadni material,« je težavo skirojev komentiral ljubljanski župan Zoran Janković.

Sam meni, da Ljubljana električnih skirojev ne potrebuje, saj je poleg hitrosti problematičen tudi dejavnik parkiranja: »Ključen problem teh skirojev je ta, da jih lahko vsak pusti, kjer želi. Če delamo primerjavo z BicikeLJ – zanj vemo, kje stoji.« 

Starejše novice