Foto: Wikipedia
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Pet, 26.3.2021 11:56
Zaletni stolp skakalnice na Galetovem, ki so jo leta 1954 zgradili po načrtih inženirja Stanka Bloudka, naj bi Mestna občina Ljubljana te dni porušila, a rušenja vendarle ne bo.

Skakalnica na Galetovem je nekdanja smučarska skakalnica v ljubljanski Šiški ob Vodnikovi cesti. Njena velikost je bila 70 metrov, zgrajena pa je bila leta 1954 po načrtih inženirja Stanka Bloudka. Pristajališče je bilo na Galetovem travniku.

Rušiti so začeli že leta 1966

Leta 1966 so sklenili odstraniti leseno konstrukcijo, ki je bila predraga za vzdrževanje ali obnovo, in je bila zaradi propadanja nevarna mimoidočim. 

Iz Mestne občine Ljubljana za Ljubljanainfo razlagajo, da so želeli betonsko-opečnati stolp, edini ostanek skakalnice, ohraniti, vendar so rezultati statične analize, ki je bila izvedena lani, pokazali, da je 18,5-metrski stolp precej dotrajan. 

O rušitvi so začeli razmišljati spomladi leta 2020, dokončno pa bi jo izpeljali marca 2021.

Stolp nosi veliko sentimentalno vrednost med domačini

Proti rušitvi so protestirali številni arhitekti, kot tudi številni Ljubljančani – po poročanju 24ur naj bi nekateri domačini celo pozvali obiskovalce parka, naj se pridružijo akciji in v okolici stolpa obesijo čim več »spominov« na nekoč veliko pridobitev Ljubljane.

Zaradi pozivov so se na Mestni občini Ljubljana odločili, da stolp ustrezno zavarujejo in ohranijo.

»Stolp ima med občani veliko sentimentalno vrednost, saj ohranja športni duh in spomin na Stanka Bloudka,« spremembo odločitve pojasnjujejo na občini. 

Tako trenutno na Mestni občini Ljubljana preučujejo tehnične rešitve sanacije za stolp, ki so ga pred rušitvijo, s svojimi pozivi, rešili občani sami. 

Starejše novice