Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 11.8.2021 15:55
Ljubljanski zdravniki iz Ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sedaj pod budnim očesom inšpektorata in policije. Namreč, goljufali so pri številu oddelanih ur.

Služba za korporativno varnost je v aprilu 2021 ugotovila, da je skupina zaposlenih zdravnikov na Ortopedski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana večkrat skupinsko evidentirala svoj prihod ali odhod v ozkem časovnem oknu.

Zdravniki goljufijo zanikali

Z namenom razjasnitve dejanskega stanja so bili k pojasnitvi pozvani zdravniki, ki so v svojih izjavah zanikali kakršnokoli zlorabo sistema. Nepravilnosti ni potrdil niti varnostnik, ki je izjavil, da nikoli ni izvajal evidentiranja zaposlenih in da sam ni zaznal, da bi to počel kdo drug.
 
Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana za Ljubljanainfo pojasnjujejo, da v tem času na Ortopedski kliniki niso imeli nameščenega videonadzornega sistema, s katerim bi bilo mogoče preveriti dejanski prihod in odhod delavcev ter s tem potrditi ali ovreči sum nepravilnosti.
 
Glede na navedeno dejansko stanje za sprejem ugotovitve o zlorabi sistem za registracijo prihoda in odhoda s strani zaposlenih, niso obstajali zadostni dokazi, ki bi potrdili obstoj nepravilnosti in ki bi omogočili identifikacijo in individualizacijo oseb, ki so zlorabili sistem za registracijo prihoda in odhoda na Ortopedski kliniki.

Opozorilo pred odpovedjo

Nadalje je Služba za korporativno varnost po zaključku opravljenega nadzora, v katerem je primerjala evidence prisotnosti in razporede delovnega časa zaposlenih na Ortopedski kliniki s poročili, ki so jih zaposleni dali v zvezi z opravljanjem dela pri drugem delodajalcu, ugotovila, da so bili nekateri delavci po evidenci delovnega časa na Ortopedski kliniki prisotni na delovnem mestu, delo pa so dejansko opravljal pri drugem delodajalcu.

Za Ljubljanainfo iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana povedo, da je nepravilnost bila ugotovljena pri 11 delavcih, med njimi je eden podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri enem je kršitev zastarala.

Zaposlenim je bilo izdanih devet pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi

Pod budnim očesom inšpektorata in policije

V zvezi z obravnavanimi nepravilnostmi teče postopek, ki ga vodi Inšpektorat za javno upravo. V slednjem je Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana naloženo, da razširi nadzor še na obdobje od marca 2020 do novembra 2020. 

Tudi iz Policijske uprave Ljubljana so za Ljubljanainfo sporočili, da vodijo predkazenski postopek, saj je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. 

Postopek pa še ni zaključen. Slednje je razlog, da povračila konkretnih denarnih zneskov od zaposlenih ne morejo podati. So pa zaposleni že seznanjeni, da bodo neupravičeno izplačane zneske terjali nazaj.

Starejše novice