zalastritof
Tor, 20.9.2022 06:56
Na fasadah v središču Ljubljane se pojavlja vse več grafitov, kar je zmotilo nekatere meščane.

Eden od meščanov je v okviru pobud meščanov občino pozval k ukrepanju glede stanja, povezanega z grafiti. 

»Središče Ljubljane ima vedno bolj uničene fasade, ki so vandalizirane z napisi in grafiti. Dela se velika ekonomska škoda lastnikom, obenem pa hudo kazi izgled Ljubljane, saj deluje zanemarjena, neurejena, neprivlačna. Predlagam, da se pripravi program konkretnih ukrepov za izboljšanje stanja,« je zapisal. 

Ukrepajo lahko, če je objekt v občinski lasti

»Zavedamo se, da so grafiti zvrst, ker je meja med vandalizmom in umetniškim ustvarjanjem pogosto zabrisana. Grafiti so sicer kot zvrst subkulturnega ustvarjanja lahko dobrodošla popestritev urbane kulture, vendar prav zaradi njihove morebitne vprašljivosti smo v sodelovanju s predstavniki grafitarjev konec leta 2011 izbrali in določili lokacije, na katerih je grafitiranje dovoljeno,« so pojasnili na Mestni občini Ljubljana. 

Seznam so od takrat redno dopolnjevali, na predlog občanov ali ustreznih služb v okviru Mestne občine Ljubljana, trenutno je teh 17 in jih najdete na tej povezavi

Na občini izpostavljajo, da so s tem želeli spodbuditi tudi dvig kakovosti grafitiranja in obogatiti podobo javnih prostorov, obenem pa preprečiti tovrstno uničevanje javnih površin, o čemer so osveščali tudi v kampanji Človek. Zadnjo lokacijo, v skate parku pri Galeriji Cukrarna, so dodali pred kratkim.

»Lahko sicer ukrepamo, če se grafit pojavi na javni površini ali objektu v lasti občine. Odzovemo se na vsako informacijo o sovražnih grafitih, jih redno pregledujemo in jih v najkrajšem možnem času odstranimo.

Če gre za grafit na zasebni lastnini, je odstranjevanje odločitev lastnika, z vidika ohranjanja stavbne dediščine pa bi bilo to zaželeno,« so razložili.

S toliko površin grafite odstranijo na letni ravni  

Na dediščinskih stavbah v lasti občine sanacijo izvedejo takoj. Zasebne stavbe po navadi v sklopu rezervnega sklada zbirajo sredstva tudi za takšne primere. Lastnike, ki bi radi preprečili tovrstna dejanja, pozivajo, da sanacijo opravijo čim prej, saj prvi grafit običajno povzroči nadaljnje.

Letno očistijo približno od 2000 do 6000 kvadratnih metrov.

»Sicer pa pritožbe meščanov glede grafitov dobivamo občasno. Opozarjajo na grafite na prometnih znakih, tablah, mostovih, podhodih, stavbah v središču mesta, do sedaj pa nismo zasledili pritožb glede grafitov v okviru kulturnih javnih zavodov oziroma na njihovih nepremičninah. V primeru javnih zavodov na področju kulture gre običajno za takojšnje ukrepanje, če se grafit pojavi na stavbi kulturne dediščine.«

Starejše novice