Slika je simbolična (foto: Bobo).
STA
Tor, 26.9.2023 09:23
Na seji so ljubljanski mestni svetniki tokrat razpravljali o prostorskih aktih, nepremičninah, pa tudi kanalu C0.

Ljubljanski mestni svetniki so na prvi seji po poletnem premoru med drugim razpravljali o prostorskih aktih, odločali o prodaji občinskih nepremičnin in potrdili novo vodstvo Centra urbane kulture Kino Šiška.

Dotaknili so se tudi kanala C0, proti kateremu je tudi pred tokratno sejo pred mestno hišo potekal protest.

Center urbane kulture Kino Šiška bo kot vršilec dolžnosti vodil Mitja Bravhar, so sklenili ljubljanski mestni svetniki, potem ko je s položaja zaradi imenovanja v upravo Radiotelevizije Slovenija odstopil Simon Kardum.

Bravhar je bil doslej pomočnik direktorja za menedžment in finance, so zapisali na občini. Imenovali so ga do imenovanja direktorja s polnim mandatom oziroma najdlje za eno leto.

Svetniki so soglašali tudi k osnutkoma pravnih poslov za prodajo oziroma menjavo nepremičnin. In sicer bo občina na Gosposvetski cesti prodala 170 kvadratnih metrov velik prostor po metodi javne dražbe.

Izhodišča cena bo 680.000 evrov brez davka. Menjalna pogodba pa se nanaša na menjavo zemljišč s Slovenskimi železnicami za potrebe urejanje Masarykove, Šmartinske in Vilharjeve ceste v sklopu predvidenega Ljubljanskega potniškega centra.

V Levici so nasprotovali prodaji na Gosposvetski. Kot je dejala vodja svetniškega kluba Levice Urška Honzak, je stranka »jasno proti razprodaji občinskih nepremičnin«. Izpostavila je primer Gradca, kjer po besedah svetnice občina na občinskih zemljiščih sama razvija projekte, ob tem pa poudarila, da je mesto znano po dobri prometni in stanovanjski politiki.

Po besedah župana Zorana Jankovića občina ne razprodaja premoženja, ob tem pa poudaril, da je proračun Gradca na prebivalca desetkrat višji od ljubljanskega.

Seznanili so se tudi s poročilom o izvrševanju občinskega proračuna v prvem polletju. V šestih mesecih je občina ustvarila 189,1 milijona evrov prihodkov, kar je okoli 36 odstotkov načrtovanih.

Odhodki so znašali 205,2 milijona evrov oziroma 38 odstotkov načrtovanih. Mestna blagajna je polletje zaključila s 16,1 milijona evrov izgube.

Svetnica SDS Ksenija Sever je poudarila, da bo slika ob koncu leta precej drugačna, saj da gre ob polletju za zajetje faktur na presečni datum.

Je pa med drugim izpostavila proračunsko rezervo v višini 2,5 milijona evrov in se zavzela, da bi občina s temi sredstvi pomagala občanom, ki so utrpeli škodo v avgustovskih poplavah, če se bo pokazalo, da je to potrebno.

Podprli so tudi predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje južno od Ceste dveh cesarjev in zahodno od Barjanske ceste, ki omogoča gradnjo dveh trgovskih stavb in avtopralnice.

Še pred začetkom gradnje novih nakupovalnih površin pa bo ključno dokončanje že začetih oziroma izvedba morebitnih dodatnih protipoplavnih ukrepov.

Pred sejo tudi tokrat potekal protest

Tudi pred tokratno sejo je sicer potekal protest v organizaciji svetnika stranke Glas za otroke in družine Aleša Primca, na katerem Primc s podporniki med drugim opozarja na po njegovem nevaren kanal C0.

Na seji se je Primc zavzel za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi projekt vzela pod drobnogled, a je večina v mestnem svetu Primčev predlog zavrnila.

»Kanal C0 je dolgoročno najbolj nevaren projekt v Ljubljani. Mestni svet o tem še ni smel razpravljati, razen ustnih vprašanj svetnikov in pavšalnih odgovorov mestne uprave. Če držijo vaše trditve, da je s projektom vse v redu, ne bi smelo biti težav z ustanovitvijo komisije,« je dejal Primc.

Podžupan in svetnik LZJ Aleš Čerin mu je odvrnil, da o projektu odloča stroka na ravni države, ne pa politikantsko oblikovane komisije.

»Nehajte strašiti Ljubljančane,« je ob tem pozval Primca.

Delo sta danes začela tudi nova mestna svetnika Liste Zorana Jankovića Bruna Antauer in Daniel Avdagič, ki sta nadomestila Tjašo Ficko in Mojco Lozej.

Starejše novice