Fotografija je simbolična.
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 30.9.2022 20:00
Kaj vse bo prinesel letošnji Metalurški dan?

V soboto, 1. oktobra 2022, od 10. do 18. ure v Narodnem muzeju Slovenije ponovno poteka Metalurški dan, ki je plod sodelovanja Narodnega muzeja Slovenije in Oddelka za materiale in metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Celodnevni niz prireditev prinaša poslastice za vse okuse in generacije:

Ob odprtju Metalurškega dne bo ob 10. uri zbrane pozdravila dekanja Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Urška Stanković Elesini, prisluhnili pa bomo melodijam Papirniškega pihalnega orkestra Vevče.

Obiskovalci si bodo na muzejskem vrtu lahko ogledali različne prikaze: taljenje železove rude v glinenih talilnih pečeh na starodoben način, umetnostno kovanje, umetnostno ulivanje in umetnostno varjenje.

Na delavnicah umetnostnega varjenja bodo lahko izdelali stensko varjeno skulpturo ali kovinsko vrtnico, na delavnici umetnostnega ulivanja pa se bodo preizkusili v izdelavi ulitka iz aluminijeve zlitine. Na ogled bo tudi razstava varjenih skulptur.

V muzeju bosta na sporedu predavanji »Original ali ponaredek? Jedkani oklep iz Narodnega muzeja Slovenije« in »Obrtna zbirka kovine v Narodnem muzeju Slovenije in železarstvo na Kranjskem v prvi polovici 19. stoletja«.

Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi vodenih ogledov stalne arheološke razstave s kustosoma razstave: »Od zlatega do železnega rodu. O najstarejši metalurgiji na Slovenskem« in »Preobrazbe snovi in stvari. O uporabni in simbolni vrednosti kovinskih predmetov v srednjem veku«.

Na ogled bodo predmeti iz depoja zbirk kovine in orožja, ki jih imajo sicer le redko priložnost spoznati.

Otroci se bodo preizkusili na delavnicah »Železnodobni torevti« in »V magičnem svetu Keltov«.

Na razstavi Zgodbe iz davnine obiskovalce čaka tudi virtualno doživetje, kjer med drugim lahko obiščejo kovačijo v železnodobnem gradišču Ulaka in si ogledajo kovaško orodje, ognjišče in talilnico.

V primeru dežja program na muzejskem vrtu odpade. Vstop v muzej je prost, ogled prikazov na muzejskem vrtu, predavanja in vodeni ogledi so brezplačni, delavnice za so plačljive.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice