Sovražni grafit so že odstranili. Foto: Bobo.
Ljubljanainfo
Čet, 16.11.2023 15:09
»Naša odgovornost je, da vedno odločno obsodimo sovražni govor in se nenehno borimo proti njemu,« je povedala ministrica Tanja Fajon

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter slovenska delegacija pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst odločno obsojata sovražno sporočilo, ki se je danes zjutraj pojavilo na vratih Centra judovske kulture in Sinagoge v Ljubljani na Križevniški ulici. 

Ni sprejemljivo, da posamezniki poskušajo omadeževati dostojanstvo Judov ali katerihkoli manjšinskih skupin, so sporočili preko svojih uradnih kanalov.

»Sovražni simboli niso izraz svobode izražanja mnenj in ne prispevajo k okrepitvi demokracije. Nasprotno, sovražni govor izjemno škoduje človeškemu dostojanstvu. Naša odgovornost je, da vedno odločno obsodimo sovražni govor in se nenehno borimo proti njemu,« je povedala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

V isti stavbi na Križevniški ulici v Ljubljani trenutno poteka 9. Festival Hiša strpnosti. Festival vključuje mednaroden filmski program, izobraževalne dogodke, razstave, predavanja, promocijo knjige, pogovore, gledališke predstave, pripovedi in koncert. 

Vsi navedeni brezplačni kulturni dogodki nudijo umetniške izkušnje, spoznanja in premislek o potrebi po gradnji strpne družbe ter predstavljajo dejaven in konkreten prispevek k razvoju strpnosti v Sloveniji.

»Sovražno sporočilo, ki se je pojavilo med tradicionalnim festivalom, ne sme odražati naše družbe, temveč mora biti močan opomin, da je nujno nadaljevati s prizadevanji za strpno družbo, ki je aktivna in predana temu cilju,« so še zapisali.

Starejše novice