Slika je simbolična.
STA
Tor, 14.3.2023 10:28
V odmevnem primeru odvzetih otrok center za socialno delo sodišču predlaga dodelitev otrok materi.

V odmevnem primeru odvzema treh otrok materi v mučnem postopku, ki so ga mediji razkrili pred leti, se je zgodil preobrat.

Strokovni delavci na centru za socialno delo so namreč ocenili, da bi moralo sodišče otroke predodeliti materi, poroča portal MMC Radiotelevizije Slovenija.

Primer je v javnosti ponovno zaokrožil pred nekaj tedni, ko je Televizija Slovenija poročala, da so otroci od očeta že večkrat poskušali pobegniti.

Takrat se je oglasila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki jo skrbi za varnost otrok, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je dejala, da na ministrstvu preučujejo možnosti ukrepanja.

Kričanje in upiranje otrok

Spomladi 2020 so nekateri mediji objavili posnetke, iz katerih je razvidno kričanje in upiranje otrok ob odvzemu materi.

Odvzem v prisotnosti socialnega izvršitelja, policistov in socialnih delavk naj bi trajal več ur, pri čemer naj bi izvršitelj postopek želel prekiniti, a naj bi sodnica v telefonskem klicu vztrajala, da izvršbo konča.

Dogajanje je sprožilo številne poizvedbe pravosodnega ministrstva, varuha človekovih pravic in sodnega sveta z vprašanji o časovni dinamiki in nekaterih drugih vidikih obravnavanja primera. Nadzor nad primerom sta nato opravili tudi socialna inšpekcija in ljubljansko okrožno sodišče, v postopku pa nista ugotovila nepravilnosti.

Ustavni sodniki pa ustavne pritožbe matere niso sprejeli v obravnavo oziroma so jo zavrgli, saj so ocenili, da za to ne izpolnjuje zakonskih pogojev.

Otroci dodeljeni očetu

Sodišče je tako pred nekaj meseci otroke dokončno dodelilo očetu, prepovedalo je tudi vsakršne stike otrok tako z materjo kot sorodniki po njeni strani, je danes poročala Televizija Slovenija.

Po njihovih navedbah so otroci v zadnjih mesecih večkrat poskusili pobegniti, nazadnje naj bi splezali čez balkon in z vlakom pobegnili k mami 40 kilometrov stran, kamor naj bi prispeli ob enih ponoči.

Na centru za socialno delo pa sodišču sedaj predlagajo, naj se otroci dodelijo materi, danes poroča portal MMC.

Starejše novice