Foto: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti
Pia Seidl
Pon, 13.3.2023 20:00
Najvišje odličje in priznanje za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture je prejela Ljubljančanka Eka Vogelnik.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani v soboto, 11. marca, podelil najvišja odličja in priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Zlato plaketo prejela Ljubljančanka

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejela lutkarica, ilustratorka, kostumografinja in scenografinja Alenka Eka Vogelnik, ki je s svojim strokovnim znanjem vidno zaznamovala vsa omenjena področja in je od začetkov svojega delovanja tesno povezana z ljubiteljskimi ustvarjalci – kot avtorica ali pedagoginja oziroma mentorica.

Kot je pojasnila v zahvalnem govoru, jo je priznanje primoralo k temu, da se je tudi sama ozrla nazaj, k vsemu, kar je počela zadnjih 45 let.

»To oziranje je bilo precej stresno,« je šaljivo poudarila.

Lutka kot spojni člen med igralci in občinstvom

Predsednik komisije za priznanja in odličja Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti dr. Tomaž Simetinger.

Po Simetingerjevih besedah je bila letošnja podelitev še posebej izrazito zaznamovana z lutkami, ki imajo v gledališkem svetu posebno mesto.

»Lutka je spojni člen med igralci in občinstvom, a tudi metafora za ljubiteljsko kulturo kot tako – kajti, kje pa živi ljubiteljska kultura, če ne med nami, tam, kjer se stikamo.«

Ob tem je Damjanovič izjemno zadovoljen, da je v lanskem letu ljubiteljska kultura znova zaživela v polnem sijaju in dobila pravi, predpandemični pospešek.

Kdo je Eka Vogelnik?

Eka Vogelnik se je rodila leta 1946. Diplomirala je na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani na oddelku za arhitekturo. Leta 1974 pa še na Akademiji za likovno umetnost, oddelek slikarstvo.

Ženska mnogih talentov

Bila je sprejeta v Društvo slovenskih likovnih umetnikov in si pridobila status samostojne umetnice ilustratorke, od leta 1983 pa ima tudi status scenografke in kostumografke.

Doslej je ilustrirala več kot štirideset knjig za otroke.

Med letoma 1975 in 1980 je sodelovala pri izvedbi serije desetih televizijskih dokumentarnih filmov o umetniškem ustvarjanju na TV Koper/Capodistria, in sicer pri likovnem oblikovanju špic in animiranih filmskih vložkov ter kot avtorica in izvajalka songov.

Leta 1983 se je začela ukvarjati z gledališko in televizijsko scenografijo in kostumografijo.

Likovno je opremila približno petdeset dramskih in plesnih predstav ter okoli dvajset televizijskih oddaj. Leta 1991 in 1994 je sodelovala na mednarodni razstavi scene in kostumov na praškem kvadrienalu.

Leta 1990 je kot scenaristka, izvajalka pete poezije, likovnica in monažerka podpisala avtorsko televizijsko oddajo Ljubljanske skice.

Kot kritičarka je spremljala lutkovni festival Lutke 95, s prispevki sodeluje v reviji Lutka, napisala je scenarije in realizirala dve lutkovni seriji za otroke na TV Slovenija

Kdo so še prejemniki častnih nagrad?

Srebrno plaketo je prejel tudi Ljubljančan Janez Zalaznik, akademski slikar, fotograf in grafični oblikovalec, predavatelj, mentor in pisec strokovnih prispevkov s področja likovne dejavnosti.

Nagrado so še prejeli Tomaž Škamperle, eden izmed vidnejših godbenikov in mentorjev na področju instrumentalne glasbe, Danica Pirečnik, eno izmed najvidnejših imen slovenske zborovske dejavnosti, tako tenkočutna pedagoginja kot glasbena ustvarjalka, in Marica Hartmann, ki je že več kot petdeset let steber Slovenskega kulturnega društva Celovec, v katerem se je še posebej razvila lutkovna dejavnost z otroki in za otroke.

Zlati znak prejela tudi Mariborčanka

Zlati znak na področju gledališča, lutkovne in likovne dejavnosti je letos prejela Nina Šulin, ena od tistih umetnic, ki s svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja in jih neutrudno povezuje.

Nina Šulin je magistrica scenskega oblikovanja, kostumografka in profesorica likovne umetnosti. Njeno ustvarjanje na področju kulture in umetnosti je zelo raznoliko, saj se lahko kaže v različnih medijih.

Deluje kot kostumografka, scenografka, ilustratorka in oblikovalka lutk, sicer pa kot likovna ustvarjalka.

Svojo pedagoško žilico kaže predvsem v delu z mladimi kot profesorica likovne umetnosti v osnovni in srednji šoli ter kot mentorica likovnim ustvarjalcem.

S svojim raznorodnim delovanjem posega na različna umetniška področja

V obdobju od 2003 do 2022 je pripravila več kot 80 kostumografij in scenografij, 40 samostojnih likovnih razstav, sodelovala je tudi na več skupinskih razstavah. Njena izraznost se posebej zazna v avtorskih slikanicah. Doslej je s svojim avtorstvom podpisala kar 16 slikanic.

Likovni izraz prepleta tudi z besednim, saj je oblikovala kar 13 likovnih podob v obliki kamišibaja – edinstvenega tradicionalnega gledališča za pripovedovanje zgodb ob sliki.

Ustvarja tudi s svetlobo in redno razstavlja svetlobne instalacije doma in v tujini. 

Starejše novice