Ljubljanainfo
Tor, 28.2.2023 19:30
Kot smo uspeli izvedeti, je na dražbi sodelovalo pet ponudnikov in na koncu sta zadnja dva dražitelja z zviševanjem ponudb po 1000 evrov dosegla končno ceno več kot sto tisočakov.

V najbolj zadolženi slovenski občini Gornjih Petrovcih so na javni dražbi prodali nepremičnino, v kateri je do zdaj bil urad župana in občinski urad.

Težave se sicer vlečejo že dalj časa, rešitev je malo, prebivalci pa niso optimistični. Dolg je konec leta 2021 znašal nekaj manj kot 5,7 milijona evrov.

Kupec občinske stavbe ne namerava izseliti takoj

Občina prostorov sicer za zdaj ne bo selila, ostajajo na dosedajšnji lokaciji. Težave se vlečejo že dolgo, med drugim imajo zaradi najemanja neugodnih posojil od leta 2009 blokiran račun.

Izklicna cena za pisarne občinarjev je bila, kot smo na Sobotainfo že razkrili, dobrih 36.000 evrov, dražitelji pa so nato po ponudbah dosegli ceno več kot sto tisočakov.

Za najvišjo ponudbo stoji samostojni podjetnik iz Čepincev Janez Časar, ki se ukvarja z gradbeno mehanizacijo, v pogovoru z nami je dejal, da občine ne namerava izseliti takoj.

Ob dogodkih in neprestanem ukvarjanju z dolgovi in dražbami, pa lokalnim prebivalcem vsekakor ni vseeno. To smo izvedeli.

Anketa po občini: »Župan je dosti naredil. Po vseh teh vaseh, asfalt in vse.«

Kaj pravijo občani? 

»Druge ni bilo, do tega je prišlo, posledice so tu.«

»Normalno, če je toliko dolga. Z leti se je nabiralo in to je to. Morda bodo zdaj plačevali najemnino ali pa se odselili. Smo že navajeni na takšne stvari.«

»To je težko za razumeti.«

»Kdo je tukaj kriv, tega krivca bo treba najti. Kdo bi naj bil kriv ? Zdaj, šef je pa kdo ? Vemo, kdo.«

»Ni fajn, ampak mi na to ne moremo vplivati. Imajo takšno strategijo in tako pač je.«

Zopet so izvolili župana v še en mandat ...

»Očitno je dober, če se to dogaja.«

»Župan je dosti naredil. Po vseh teh vaseh, asfalt in vse.«

»Vedno je bil uspešno izvoljen, vsakemu je šel na roko. Znal se je dogovoriti, ni bil slab župan. Če pa je v slabe investicije vlagal, tega pa ne vem.«

Rešitve ?

»Tega ne vem, tisti, ki so pristojni za to, morajo to rešiti. Mi navadni kmetje ne moremo nič pomagati. Težava je, ker ljudje ne znajo držati skupaj.«

»Rešitev skoraj da ni, težko bo, zelo težko. Tudi če bi številke bile v stotisočih ali pa tristotisočih evrov, bi nekako šlo. Od pet milijonov navzdol, to pa bo težko. Škoda. Vsi so zadovoljni, ker je veliko rož sadil. Morda je preveč vlagal v razne stare šole. Tu se govori, da nekaterih teh poročnih dvorani ne bi nujno rabili.«

Leta 2019 negativno mnenje računskega sodišča

Po telefonu smo govorili tudi z županom občine Gornji Petrovci Francem Šlihthuberjem, a zadeve ni želel komentirati. Ob glavnici dolga težave predstavljajo predvsem naraščajoče zamudne obresti.

Na eni izmed preteklih dražb je bilo že naprodaj 22 nepremičnin v lasti petrovske občine, tudi nekatere, ki ležijo na zavarovanem območju Krajinskega parka Goričko. Novega lastnika je tako dobil tudi turistično-gostinski objetk Pindža, ki pa za zdaj še sameva.

Računsko sodišče je o pravilnosti dela poslovanja občine Gornji Petrovci v letu 2019 izreklo negativno mnenje, ker občina ni poslovala v skladu s predpisi. Kljub vsemu je bil župan ponovno izvoljen in občino vodi neprekinjeno že od njene ustanovitve pred skoraj 30 leti.

Med upniki so sicer tudi slaba banka, Eko sklad in Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki je financiral gradnjo stanovanj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice