Foto: Bobo
STA
Ned, 17.4.2022 10:12
Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko bo v sredo in četrtek potekal dogodek Pet minut za merjenje, na katerem bodo obiskovalci spoznali najrazličnejše oblike meritev, ki so prisotne v našem vsakdanu, sodelovali pa bodo lahko tudi pri merilnih poskusi

Predstavniki laboratorija za metrologijo in kakovost bodo predstavili uporabnost merjenja električne napetosti na naši glavi, obiskovalci bodo lahko preverili jakost lastnega glasu, kakovost brezžičnih slušalk, raven alkoholiziranosti, predstavljeno pa bo tudi merjenje slastnosti sveže pečenih rogljičkov.

Kaj bodo obiskovalci lahko izvedeli?

Med drugim bodo obiskovalci izvedeli, kako izgleda fizikalna trojna točka plina argona in kakšna je zvočna kamera v gluhi sobi, kako poteka testiranje robotskih sesalnikov in zakaj imajo pečice vgrajen ventilator.

Predstavitev nove študijske smeri

Predstavili bodo tudi novo študijsko smer tehniška kakovost, v okviru katere bodo študenti spoznavali prakse uspešnih podjetij na področju zagotavljanja vrhunske kakovosti svojih izdelkov s pomočjo meritev, senzorjev in merilnih naprav.

Predavanje največjega strokovnjaka 

Eden od vrhuncev pa bo četrtkovo predavanje fizika Andree Merloneja, ki velja za enega največjih strokovnjakov na področju metrologije na svetu, o globalnem segrevanju.

Starejše novice