Foto: Nik Rovan
Ljubljanainfo
Tor, 29.8.2023 14:30
Bodo potrebovali še več dodatnih prostorov? Ljubljanski župan se boji, da bi se lahko zgodilo ravno nasprotno.

Program vzgoje in izobraževanja se v Ljubljani izvaja na več kot 180 lokacijah, v letih 2022 in 2023 pa za investicije na področju izobraževanja v proračunu Mestne občine Ljubljana namenjajo več kot 95 milijonov evrov.

Med zaključenimi projekti na področju šol in vrtcev je tudi Osnovna šola Vrhovci, kjer so obnovili šolsko in športno igrišče, kjer so ob površinah za atletiko, igre z žogo, namizni tenis, plezali in igrali za urjenje spretnosti postavili še novo plezalno steno, pitnik in sanitarije.

Za najmlajše so tudi uredili in opremili novo otroško igrišče.

V tehnološki park

Kaj pa očitki o prostorski stiski na omenjeni osnovni šoli, ki naj bi nastala zaradi nove soseske na Brdu?

Po tistem, ko je Mestna občina Ljubljana leta 2020 dogradila štiri učilnice za pouk razredne stopnje, tik pred začetkom novega šolskega leta ni več prostora za dva oddelka. Zanju bodo uredili prostore v Tehnološkem parku Ljubljana, je pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković. 

Tako bodo lahko starši svoje otroke z Brda v šolo peljali v copatih, je dejal in zanikal govorice, da so tja namestili otroke iz neprofitnih stanovanj – kriterij je bila bližina domovanja, je poudaril.

Glede dogradnje pa je dejal, da imajo že 10 let kupljeno zemljišče, a da ne bodo gradili, če se bo nadaljeval trend upadanja vpisov otrok v vrtce in posledično tudi v šole.

Janković se zato ne boji, da bi v prihodnje potrebovali še več prostorov v tehnološkem parku – bolj ga je strah, da ne bodo potrebovali niti teh dveh.

Glede govoric, da bodo v enem razredu izključno otroci, katerih materni jezik ni slovenščina, je dejal, da seznamov starši pač ne bodo delali, saj da to meji na rasizem, niti ne bodo vodili šole.

Ob tem je dejal, da je zaradi pritiskov staršev težko dobiti kader in da so tovrstni pritiski staršev pred začetkom novega šolskega leta povsem neprimerni.

Strokovni delavci pred formiranjem razredov sicer po najboljših močeh upoštevajo želje staršev, gledajo pa tudi na približno številčno uravnoteženost spolov, starost in to, da ima otrok v razredu vsaj enega prijatelja že od prej.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Miha (ni preverjeno)

Rasizem izvajajo odgovorni za delitev otrok v razrede OŠ Vrhovci. Majhno zunanjo enoto so postavili neposredno zraven največje neprofitne soseske v Sloveniji. Potem pa upoštevali samo “lokacijo” in vse otroke iz neprofitnih stanovanj združili v ločeni majhni enoti (v Tehnološkem parku).

Starejše novice