Stanje na Viču, 4. avgusta (foto: Facebook L. V.)
Ljubljanainfo
Tor, 22.8.2023 14:23
Najhuje je bilo leta 2010. Spomini so še živi, še toliko bolj otipljive jih je naredila nedavna povodenj.

Med bloki na Tbilisijski teče Gradaščica. Ta je okoliške stanovanjske objekte poplavila v letih 2010 in 2014.

Tamkajšnji prebivalci nasip počasi dvigujejo s protipoplavnimi vrečami, a visoka voda že treska v most pri eni od tamkajšnjih trgovin, se pa struga poglobi in razširi pred Fakulteto za matematiko.

Kakorkoli že, tamkajšnji prebivalci opozarjajo, da bi bila na mestu poglobitev struge, ki je pogosto nasmetena z vejevjem.

Rešujejo celovito

Na Mestni občini Ljubljana odgovarjajo, da se poplavna varnost jugozahodnega dela Ljubljane in s tem tudi pri blokih na Tbilisijski rešuje celovito.

To pomeni celovite ukrepe na Gradaščici in Malem grabnu od Kozarij do izliva v Ljubljanico, predvidena pa je tudi gradnja zadrževalnika Razori. 

»S temi ukrepi bo struga Malega grabna lahko prevajala mnogo večje količine vode kot sedaj (200 kubičnih metrov na sekundo namesto sedanjih 120 kubičnih metrov na sekundo), kar bo preprečevalo razlivanje vode proti blokom na Tbilisijski. Na Mestni Gradaščici se trenutno ureja struga od Spara do izliva v Glinščico, med bloki pa urejanje ni predvideno.«

Protipoplavni ukrepi

Pretok Gradaščice je bil v petek, 4. avgusta, izmerjen pri 157 kubičnih metrih na sekundo, kar je skoraj toliko kot leta 2010, ko je Ljubljana utrpela večje poplave.

V začetku meseca so naselja Vič, Kosovo polje, Sibirijo in Rožno dolino pred vodo obvarovali protipoplavni ukrepi.

Starejše novice