Slika je simbolična.
Selma Špendl
Pon, 17.10.2022 11:23
Približuje se najbolj grozna noč v letu in v povezavi s tem za nekatere že tradicionalno rezanje buč.

Noč čarovnic, znana tudi po angleškem izrazu Halloween, je »strah vzbujajoči« praznik, ki ga predvsem na Zahodnem svetu obeležujejo vsako leto, iz noči 31. oktobra na 1. november.

Pogled v zgodovino večera »vseh svetih« kaže že v kulturo starih Keltov. S praznikom Samhain so oznanjali konec poletnega in začetek zimskega obdobja, ob katerem so se bogovom zahvaljevali za pridelano letino in njeno skladiščenje skozi težko zimo.

Verjeli so tudi, da se na ta dan, 31. oktobra, duhovi vrnejo na zemljo, kar je med marsikom vzbujalo strah. Da bi se zaščitili pred zli duhovi, so se tisto noč skrivali pod različnimi maskami, prižigali kresove, in pred hiše postavljali razne buče in sveče, v upanju, da bi odvrnili zle duhove in grešne duše.

V začetku dvajsetega stoletja pa je postalo praznovanje omenjenega praznika običajno. Z leti se je čedalje bolj zmanjševal pomen religije in vraževerja ter povečeval pomen zabave.

Svet zabave in norčij v Sloveniji

V zadnjih letih postaja dan vseh duhcev, čarovnic, vampirjev in ostalih srhljivih prikazni čedalje bolj priljubljeno maškaradno dogajanje in čudovito jesenko vzdušje tudi v Sloveniji.

Ob kostumskem napravljanju smo posvojili tudi običaj dekorativnega izrezovanja buč, ki izhaja iz irske legende o kovaču Jacku, znanem po svoji domišljavosti in skopušnosti. Iz buč lahko izrezljamo čarovnice, netopirje, mačke, duhce ali pa tradicionalnega »Jack O'Lanterna.«

Izrezljane buče postavimo na ogled na bližnji vrt, terase, balkone, pred vhodna vrata, zunanje dele okenskih polic ali pa jih preposto pustimo kot okrasitev v notranjosti doma.

Kam torej po buče v Ljubljani?

V Ljubljani ali okolici se je po dekorativne buče najbolje odpraviti kar do najbližjih kmetij. Te v zadnjih letih postajajo čedalje bolj založene s priljubljenimi bučami, predvsem v času pričakovane noči čarovnic.

Ena izmed bolj znanih kmetij, ki ponuja znani »pumkpin patch« oziroma slovensko kar »pot med bučami«, kjer si lahko izberemo svojo bodočo izrezovalko, je sigurno skrita kmetija na robu mesta, Kmetija Avšič.

Za Ljubljanainfo so povedali, da so trenutno še vedno zelo dobro založeni z bučami in pričakujejo, da bo do novembra tako tudi ostalo. Obljubljajo, da nihče ne bo ostal brez svoje buče.

A omenjena kmetija še zdaleč ni edina s ponudbo. V Mestni občini Ljubljana, na obrobjih prestolnice, buče ponujajo tudi kmetije Ježek, Kristian - zelenjadarstvo Kristan, Novak - Savlje, Kotar in pa še mnoge druge. 

Starejše novice