Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 28.3.2023 11:00
V Mariboru in Ljubljani so bili zaznani lažni vzorci 3-MMC, ki je na ulici znan pod vzdevkom »sladoled«. V resnici pa je vseboval sintetični katinon 3-CMC. Kaj to pomeni za zdravje uporabnikov?

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bilo v Mariboru in Ljubljani zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC, vsebovali pa so 3-CMC ali 2-MMC.

Kot pojasnjuje društvo DrogArt, o snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni. 

Med temi so povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihoza, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih. 

V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, poročalo o številnih zastrupitvah in smrtnih primerih.

V letošnjem letu več lažnih »sladoledov«

V letošnjem letu so zaznali večje število lažnih produktov, ki so se prodajali kot sladoled (3-MMC).

Uporabnikom te droge društvo DrogArt zato priporoča uporabo anonimne storitve testiranja drog.

Trenutno je na voljo malo informacij o tveganjih povezanih s 3-CMC in ostalimi katinoni. 4-kloroamfetamin (4-CA, amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 3-CMC strukturno zelo podobna, obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 3-CMC za toksično substanco.

Čeprav nasploh velja, da se je drog treba izogibati, Nacionalni inštitut za varovanje zdravja poziva, da nikakor ne vnašate omenjenih spojin.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

Starejše novice