foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 25.1.2023 10:02
Maske, kurenti in rajanje. Čas Kurentovanja se vse bolj bliža. A za precej nestrinjanja je poskrbela izbira srbske pevke Cece, ki bo otvorila koncertno dogajanje. Zbrali smo nekaj odzivov.

Ptujčani, Ptujčanke in okolišani že odštevajo dni, ko se bodo ponovno lahko prelevili v kar jim srce poželi. Prihajajoče Kurentovanje bo na Ptuju med 11. in 21. februarjem 2023.

A letos priprave na čas kurentov zaznamujejo vprašanja o ohranjanju tradicije. Kot smo že poročali, je letos veliko prahu dvignil kurentov skok v Ormožu, ki je bil napovedan 3. februarja popoldan. Po tradiciji je kurentov skok v noči iz 2. na 3. februar.

Za veliko nejevolje in začudenih pogledov pa je poskrbelo tudi razkritje nastopajočih v šotorskem programu ptujskega Kurentovanja. 

Letos prvič na Ptuj prihaja balkanska diva Ceca. Nastopila bo 3. februarja, na uvodno noč norega 'fašenka'.

Obhodi kurentov pod zaščito Unesca

Obhodi kurentov spadajo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji, kurent je najbolj množičen tradicionalen in prepoznaven pustni lik.

Lonely Planet je Kurentovanje umestil med deseterico najbolj zanimivih karnevalov na svetu in tako v dobro družbo velikih karnevalskih mest, kot so Benetke, Rio de Janeiro in New Orleans. 

Obhodi kurentov so bili leta 2012 najprej vpisani v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine Ministrstva za kulturo. Konec leta 2015 je Vlada Republike Slovenije obhode kurentov razglasila za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. 

Kurenti, slovenski tradicionalni pustni kostum in obredi, povezani z njimi, so leta 2017 uradno postali del Unescove kulturne dediščine.

Zaradi nastopa Cece številni na nogah

Ravno zato bode v oči izbira, da bo glasbeno dogajanje otvoril nastop ene izmed najpomembnejših predstavnic srbske popularne glasbe in simbol turbo folk glasbe Svetlane Ražnatović, bolj znane po vzdevku Ceca.

»Berem, da bo turbo folk pevka Svetlana Ražnatović koncertno odprla kurentovanje na Ptuju,« je zapisala Rosvita Pesek: »Še sreča, da je obhod kurentov vpisan na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.«

Medtem ko nekateri trdijo, da je glasbenik pač glasbenik in da organizatorji nekako morajo pokriti stroške, so drugi prepričani, da gre za sramotno dejanje.

»Kurenti so kultura, Ceca je cenena zabavljačica,« je zapisal uporabnik Twitterja: »Ali bomo začeli v Opero za uverturo vabiti Damjana Murka?«

Starejše novice