Foto: Bobo
zalastritof
Čet, 1.9.2022 15:21
Z današnjim dnem so spremenili način dela splošne nujne medicinske pomoči. Bo zato urgenca bolj obremenjena? To odgovarjajo v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Ob spremembi načina dela v splošni nujni medicinski pomoči so iz Zdravstvenega doma Ljubljana sporočili, da so sprejem bolnikov na urgenci v Ljubljani tako kot doslej potekal v splošni nujni medicinski pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Izpostavili so:

»Po triaži oziroma opredelitvi nujnosti bolnika, s strani triažne medicinske sestre in zdravnika, pa bodo zelo bolni pacienti takoj preusmerjeni v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Doslej smo vse paciente obravnavali v splošni nujni medicinski pomoči, najbolj bolni so bili nato napoteni v Univerzitetni klinični center Ljubljana, kjer so morali skozi ponovni triažni postopek in dodatno obravnavo.

Z novim načinom dela bo huje bolnim pacientom omogočena hitrejša pot do zaključene obravnave, odpusta v domačo oskrbo ali sprejema v bolnišnico, saj jim bo prihranjena najprej obravnava na SNMP in nato še obravnava v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kot je to veljalo do zdaj, ko je bila za huje bolne (rumena kategorija) obravnava dvostopenjska. Vsi pacienti bodo obravnavani v skladu s strokovnimi priporočili.«

Kaj se torej spreminja? 

Sprememba je torej v tem, da bodo bolj ogroženi in nujni bolniki že takoj obravnavani pri ustreznem specialistu in ne zaporedno pri več zdravnikih, preden pridejo do tistega specialista, ki ga potrebujejo, to pa je v nujnih stanjih izjemnega pomena, poudarjajo v Zdravstvenem domu Ljubljana. 

»Bolniki se bodo izognili dvojnemu (ali celo trojnemu) čakanju na pregled in izvide pri različnih zdravnikih in podvajanju različnih diagnostičnih preiskav. Bolnika tako postavljamo v središče obravnave,« so izpostavili. 

Zdravstveni dom Ljubljana bo v enoti splošne nujne medicinske pomoči enako kot doslej opravljal vse storitve, ki jih je dolžan izvajati in bo zagotavljal čim hitrejšo in ustrezno oskrbo pacientom, ki iščejo pomoč na splošni nujni medicinski pomoči. 

»Noben življenjsko ogrožen pacient ne bo ostal brez takojšnje zdravstvene storitve. Skupni čakalni čas posameznega pacienta se ne bi smel podaljšati,« so bili jasni.

Znova opozorili na hudo kadrovsko stisko

»Podpiramo odločitev Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana o prilagoditvi organizacije dela in smo prepričani, da bodo ustrezno izvajali program, ki so ga glede nujnih bolnikov dolžni izvajati v obsegu in na način, kot jim je določen. Kot terciarna ustanova imajo veliko znanja in strokovnosti, da bodo vsi huje bolni dobili takojšnjo oskrbo, počakali pa bodo tisti bolniki, ki to glede na triažni postopek lahko.

V Zdravstvenem domu Ljubljana zaradi velikega pomanjkanja kadra lahko zagotavljamo storitve v obsegu, ki ga pogodbeno moramo ter kadrovsko in strokovno zmoremo. Prav tako podvajanje pregledov in triažiranja ni v našem skupnem interesu, saj si za naše bolnike vsi želimo zagotavljati hitro in strokovno ustrezno obravnavo,« so sklenili. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice