Ljubljanainfo
Pon, 8.11.2021 15:53
Ob zaostritvi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa smo na terenu preverili, kako dosledno poteka preverjanje pogoja PCT v ljubljanskih gostinskih lokalih.

Z današnjim dnem so v veljavi številni ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja covida-19. Nove omejitve veljajo tudi za gostinske lokale. Kaj je treba upoštevati? 

Za vstop v lokal je obvezno izpolnjevanje PCT. Strežba je mogoča le sedečim gostom, in sicer med 5. in 22. uro. Določeno je največje število oseb v lokalu. 

PCT je izpolnjen, če oseba razpolaga z enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje in se izkaže z veljavnim osebnim dokumentom. Starost oseb, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT, se je znižala s 15 na 12 let.

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, tudi v gostinskih lokali, je obvezna uporaba kirurške maske ali maske tipa FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene.

Obratovanje gostinskih lokalov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program (diskoteke, nočni klubi), ni dovoljeno.

Kako dosledno se držijo ukrepov v ljubljanskih gostinskih lokalih?

Med sprehodom po Ljubljani opazimo, da imajo vsi gostinci ob vhodu v lokal zapisano, da je treba upoštevati pogoj PCT, prav tako imajo vsi obvestilo, da je v lokalih treba nositi zaščitno masko.

Opazimo tudi, da na vratih nekaterih lokalov ni navedeno, koliko je največje dovoljeno število gostov v lokalu.

Nekateri gostinci imajo na vhodu prilepljen list z vsemi ukrepi, ki jih je sprejela vlada in se nanašajo na gostinske lokale. 

Gostje se redko držijo novih pravil glede nošenja maske. Vsi, ki jih nosijo, imajo sicer kirurške maske, saj maske iz blaga po novem ne zadostujejo več, a se v vsakem lokalu najde kak gost, ki tja pride brez maske

V središču Ljubljane smo obiskali nekaj gostinskih lokalov in preverili, ali se gostinci držijo ukrepov. V vsakem od njih je bilo malenkost drugače. 

»Pokažite PCT pogoj, prosim«

Na Trubarjevi ulici je lokal, ki je glede preverjanja pogoja PCT izredno dosleden. Takoj ob vstopu naletimo na zaposleno, ki skenira kodo vsake stranke. Hrane in pijače ne postrežejo, dokler stranka ne sedi za mizo. Če stranka pogoja PCT ne izpolnjuje, pa ji ne more naročiti niti hrane ali pijače 'za sabo'.

Manj strogi so gostinci na Cankarjevem in Petkovškovem nabrežju. Tam v večino lokalov gostje vstopajo brez mask, natakarji pa po pogoju PCT niti ne sprašujejo. V enem izmed lokalov na Petkovškovem nabrežju, streljaj od Prešernovega trga, so danes striktno preverjali PCT pogoj in osebni dokument.

Starejše novice