Ljubljanainfo
Pon, 8.11.2021 13:53
Na današnji novinarski konferenci pred parlamentom je Gibanje za pitno vodo predstavilo kampanjo za zagotovitev pitne vode v Anhovem.

Danes je Gibanje za pitno vodo zagnalo kampanjo za zagotovitev pitne vode v Anhovem. Ob tem so poslance nagovorili, naj podprejo dopolnilo, ki bi v proračunu za leti 2022 in 2023 zagotovilo sredstva za gradnjo neodvisnega vira pitne vode. 

»V času referenduma smo poslušali o območjih v Sloveniji, ki so še kar brez pitne vode in takrat smo ljudem obljubili, da jim bomo pomagali in tudi za njih nekaj naredili,« je povedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

V Anhovem je trenutno 1100 ljudi, ki sploh nima dostopa do čiste vode. Podvrženi so številnim zdravstvenim tveganjem, vodo za vsakodnevno uporabo prekuhavajo, so po novinarski konferenci sporočili iz Gibanja za pitno vodo.

Onesnažena voda

»Trenutno v Anhovem približno 1100 ljudi sploh nima dostopa do neodvisnega vodnega vira, ampak uporablja tistega, ki je v privatni lasti podjetja Salonit Anhovo.

To pa je hud problem, ker to podjetje za proizvodnjo cementa vodo črpa iz kemično onesnažene vode iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje. Voda zato sploh ni pitna in škoduje zdravju. Drugega večjega vodnega vira pa v bližini ni,« je pojasnila Manuela Korečič, iz Civilne inciative DANES!

Vodooskrba je tako talec konflikta interesov, saj primarni cilj podjetja ni zagotavljanje kvalitetne pitne vode temveč čim večji dobiček, še izpostavljajo v gibanju.

Kako zagotoviti pitno vodo?

»Po vseh teh letih smo končno našli način, kako priti do pitne vode v Anhovem. Za to je potreben nov neodvisen vir pitne vode, ki bi se zagotovil s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek. Stroški izgradnje vodovoda so ocenjeni na 1.200.000 EUR in so izvedljivi v obdobju dveh let. Kako do njega? Država ima na voljo proračunska sredstva, ki jih lahko nameni tudi zato. In to je naša zahteva,« je danes dejal Miha Stegel iz Civilne inciative DANES! 

»Danes smo lansirali tudi spletno peticijo v podporo temu predlogu, katere cilj je zbrati 20.000 podpisov. Amandma s katerim bi ljudem v Anhovem omogočili pitno vodo se v Državni zbor lahko vlaga že to sredo.

O njem pa se glasuje en teden kasneje, torej prihodnjo sredo. Časa je zelo malo, stvar pa je pomembna. Zato pozivamo vse, da peticijo podpišejo kar najhitreje,« je povedala Mojca Lukan, Inštitut 8. marec. 

»To je iskrena prošnja poslancem, da podprejo dopolnilo, ki bi zagotovilo sredstva za gradnjo neodvisnega vira pitne in čiste vode v Ahnovem. To bo pomenilo, da ljudje ne bodo več zbolevali in umirali in da jih ne bo več strah za prihodnost otrok,« je v današnji izjavi v Ljubljani, kot poroča STA, povedala Nika Kovač iz Inštituta 8. marec.

Starejše novice