Selma Špendl
Pet, 6.1.2023 16:00
Floating terapija deluje sprostitveno in pomirjujoče tako na fizičnem kot na psihičnem in emocionalnem nivoju.

Na Barjanski ulici v Ljubljani se lahko odpravite na lebdeči otok sredi mesta, ki vam ponuja sprostitveno in zdravstveno lebdenje na vodi, znotraj katerega vam bo odvzeta vsakršna dražljajska stimulacija.

»Gre za preprost, a celovit, predvsem pa celovito individualen terapevtski postopek. Sicer smo odprti že od leta 2019 ampak letos smo res zaštartali tako kot je treba,« nam zaupa Branka Pavlič Guček, ena izmed treh partnerjev lebdečega otoka.

Tako imenovano senzorično deprivacijsko okolje je temelj floating terapije. Gre za okolje, v katerem je dotok čutnih signalov omejen ali povsem prekinjen.

Zaradi svetlobne in zvočne izolacije, ki preprečuje vdor svetlobe in zvoka v prostor, ter vode v komori, ki je ogreta na temperaturo telesa (35 do 37 stopinj Celzija) in skrbi za občutek odvzema tipalnih sposobnosti, se del človeških možganov »ugasne«.

»Zadeva sicer ni nova, v Ameriki je prisotna že kar nekaj časa - tam nekje od 50- let dalje. Pri nas smo trije partnerji, ki smo se odločili, da bi zadevo pripeljali tudi k nam, saj ponuja ljudem en res fajn umik od realnosti in potrebno sprostitev,« doda Pavlič Guček.

Telo in um se povsem sprostita

Največje zasluge za to ima visoka koncentracija grenke soli v vodi, ki se bori z gravitacijsko silo in omogoči telesu, da se obdrži na gladini vode, da na njej lebdi, da floata.

Telo in um se lahko povsem sprostita, medtem pa Epsom sol z visoko vsebnostjo magnezijevega sulfata skrbi za rehabilitacijo in regeneracijo telesnih struktur/tkiv.

Ena ura terapije enakovredna štirim do šestim uram spanja

Kombinacija omejitve delovanja senzoričnih sistemov v telesu in odvzema gravitacijske komponente privede do sprostitve telesne strukture (mišic, sklepov, vezi), spremembe pri odzivu možganskih centrov in posledično do popolne fizične in psihične relaksacije.

Zaradi sposobnosti floatinga, da uravnovesi nivo vnetnega in stresnega hormona (kortizola) v našem živčnem sistemu, je ena ura terapije enakovredna štirim do šestim uram spanja, njeni učinki pa nas bodo spremljali še vsaj 24 ur.

»Komore smo pripeljali iz Madžarskega podjetja, ki velja za podjetje z najbolj razvitimi in dovršenimi komorami, kar jih je trenutno na tržišču,« nam zaupa Pavlič Guček.

Redno floatanje lajša fizično in psihično napetost, pomaga kljubovati težavam sodobnega časa (stresu, izčrpanosti, izgorelosti in tako dalje), prinaša večjo umirjenost in sproščenost, ne nazadnje pa lajša bolečine v telesu, ki so posledica obrabe ali poškodbe. 

Pimeren za vse

Floatinga se poslužuje čedalje večje število športnih institucij in organizacij kot tudi posameznikov, ki terapijo razumejo kot nujni sestavni del športnikove priprave.

»Floatanje je primerno tudi za nosečnice, saj se telo nosečnice med lebdenjem nahrani z zelo potrebnim magnezijem, sprosti se tudi predvsem križni del. Imamo nosečnice, ki prihajajo k nam tudi tik pred porodom. Sicer pa se terapije lebdenja poslužujejo prav vsi - od nosečnic, športnikov, visoko občutljivih ljudi pa vse do takih s kakšnimi kroničnimi poškodbami,« še doda Pavlič Guček.

Koristi »floatanja«

 • Krepi zmožnosti učenja, to je ugodno vpliva na koncentracijo, spomin in osredotočenost. 
 • Izboljšuje kvaliteto spanca. 
 • V možganih 'odklene' vaše ustvarjalne centre. 
 • Vpliva na lajšanje stresa in izgorelosti.
 • Vpliva na atletske sposobnosti (hitrejše okrevanje, več energije, vzdržljivosti, moči). 
 • Omogoča vizualizacijo in spodbuja globoke uvide. 
 • Mineralno bogata slana kopel z magnezijevim sulfatom telesu pomaga pri razstrupitvi. 
 • Krepi imunski sistem. 
 • Blaži bolečine pri poškodbah. 
 • Uravnava krvni tlak.
 • Pomaga pri izločanju endorfinov, naravnih opiatov našega telesa.
 • Zmanjšuje telesno težo, ki je povezana s prekomernimi količinami kortizola. 
 • Zaradi visoke vsebnosti epsom soli je koža bolj mehka in lasje sijoči.
 • Odsotnost gravitacijskega pritiska dovoli telesu, da to sprošča zdravilno energijo. 
 • Možganom pomaga pri produkciji theta valov, ki so ključni pri meditaciji. Theta valovi spodbujajo produktivnost, kreativnost in občutek notranjega miru ter globokih uvidov. 
 • Ustvarja idealno okolje za meditacijo in lucidne sanje. 
 • Stimulira možgansko delovanje, da lahko lažje sprejemamo in upravljamo z večjim številom informacij. 
 • »Floatanje« na vseh nivojih (površinsko, globinsko kot tudi v možganski skorji) v naših možganih ustvarja harmonijo. To uravnovešanje med vsemi plastmi naših možganov, za naše telo ustvarja vznemirljivo izkušnjo (občutek vitalnosti in enotnosti z univerzumom).

Starejše novice